Wat is gezond

Een goed gewicht volgens de media


Je hoeft de televisie maar aan te zetten om te zien wat de media een goed gewicht voor mannen en vrouwen vindt. De meeste vrouwen die je op tv ziet zijn redelijk slank en hebben zo min mogelijk vrouwelijke rondingen.

Op het moment dat vrouwen in de media wel rondingen zoals een volle boezem of een stevig achterwerk hebben is dit doorgaans op één of andere manier bewerkt om dit effect te bereiken.

Een volle boezem is in zo’n geval bereikt door de vrouw in kwestie een push up bh aan te trekken waardoor haar borsten worden gelift. Een stevig achterwerk kan voor de tv of foto’s ook worden verkregen via een push up broek.

Je BMI als graadmeter


Of jij een goed gewicht hebt hangt van een aantal factoren af. Je zou allereerst kunnen berekenen wat jouw BMI is. Jouw BMI bereken je op de volgende manier: Je lengte druk je uit als bijvoorbeeld 1,85.

Je neemt je lengte in het kwadraat dus 1,85 x 1,85. In dit geval kom je dan uit op 3,4225. Nu neem je jouw gewicht, bijvoorbeeld 90 kilo. Je deelt nu je gewicht door het kwadraat van je lengte. Je komt dan op 90 / 3,4225 = 26. Je hebt nu een BMI van 26.

Of je een goed gewicht hebt, ondergewicht of overgewicht kan je aflezen aan je BMI. Ligt jouw BMI tussen 10 en 18,5 dan heb je ondergewicht. Een BMI tussen 18,5 en 25 is een normaal gewicht. Een BMI tussen 26 en 30 is overgewicht, maar dit overgewicht geeft nog geen risico’s.

Heb je een BMI tussen 30 en 40, dan is er sprake van obesitas. Een BMI wat hoger is dan 40 heet morbide obesitas. In dit geval is jouw gezondheid acuut in gevaar.

wat is gezond

Voel je lekker in je vel


De meeste mensen die vinden dat er wel wat gewicht vanaf mag bij hunzelf zullen en BMI tussen 26 en 30 hebben. Dit is het moment waarop jij jezelf nog lekker in je vel voelt, maar waarop je wel problemen begint te ondervinden in het dagelijks leven wanneer je op een smalle stoel gaat zitten, of wanneer je kleding gaat kopen in de winkel.

Op het moment dat jij een BMI van 30 of hoger hebt is de kans groot dat je aandoeningen krijgt die te maken hebben met overgewicht. Je kan dan sneller diabetes of hart- of vaatziekten ontwikkelen. Ook neemt jouw kans op gewrichtsaandoeningen toe waardoor jij een mindere kwaliteit van leven zal gaan ervaren.

Wanneer moet je gaan afvallen?


Op het moment dat je een BMI hebt wat tussen 25 en 30 ligt zal je ervoor moeten gaan waken dat je niet nog meer aankomt. Je bevindt je immers tegen de gevarenzone aan; je hebt nog geen redenen om per direct te gaan lijnen tenzij je zelf vindt dat dit nodig is.

Wanneer jij bijvoorbeeld een feestjurk of een bikini hebt waar je deze feestdagen of vakantie absoluut in wilt passen, dan kan het nodig zijn dat je wat gewicht verliest.

Een gewicht wat boven 30 ligt heet dus obesitas of zelfs morbide obesitas. Je loopt een verhoogd tot acuut risico op gezondheidsklachten en het is dus verstandig om af te gaan vallen.

Ja, ik wil direct beginnen met afvallen >>

Afvallen; hoe doe je dat?


Een dieet is niet iets wat je zomaar zelf in elkaar kan sleutelen. Helemaal stoppen met eten en alleen nog maar water gaan drinken is een heel onverstandig besluit. Je lichaam zal dan namelijk in de ‘spaarstand’ of ‘crisisstand’ gaan.

Je zal op zo’n moment een andere stofwisseling gaan krijgen waardoor je lichaam niet op de vetreserves inteert. Je zal veel minder calorieën gaan verbranden om dezelfde prestaties te kunnen leveren. Een goed dieet wat bestaat uit recepten voor de maaltijd en voedingssupplementen is in zo’n geval de beste oplossing.

Ja, ik wil een dieet die mij zal helpen om mij streefgewicht te behalen >>