Wandelen afvallen

Gaan sporten en afvallen samen?


Je hoort het overal om je heen; wil je afvallen, dan zal je moeten gaan sporten. Daarom gaan veel mensen die met overgewicht rondlopen naar de sportschool toe.

Vol overgave beginnen ze daar met fitness, maar na een korte poos haken ze weer af. Het gewenste gewichtsverlies bleef uit, en ze voelden zich een bezienswaardigheid in de sportschool tussen al die afgetrainde lijven.

Dit voorbeeld is voor veel mensen die kampen met overgewicht een reden om niet te gaan sporten wanneer ze willen afvallen. Die mensen zitten op de bank en zijn op zoek naar een manier om gewicht te verliezen door het slikken van pillen of het drinken van drankjes.

Toch is er een verantwoorde manier van sporten die voor iedereen haalbaar is, en waar je ook nog eens door afvalt; wandelen.

Wandelen voelt niet als inspanning


Wandelen is een heel laagdrempelig iets wat iedereen kan doen. Je hoeft er niet voor in een bosrijk gebied te wonen – hoewel dat wel helpt – om dagelijks een half uur te wandelen.

Een wandeling kan je namelijk overal doen, zelfs wanneer je in de grote stad woont. Een wandeling voelt niet als inspanning. Je bent niet druk in de weer en je rent jezelf niet in het zweet. Bovendien hoef je er geen sportkleding voor aan te trekken.

De truc van wandelen is namelijk dat je in je eigen tempo loopt, en dat je geniet van alles wat je buiten ziet. Je ademt de frisse buitenlucht in, en ontmoet andere wandelaars die hetzelfde doen.

 

Is wandelen wel net zo gezond als joggen?


Er is onderzoek gedaan naar de vetverbranding bij joggen en bij wandelen. Het resultaat was verbluffend; wandelaars die op een dag 5 kilometer aflegden verbrandden net zoveel calorieën als joggers die dezelfde afstand aflegden.

Het ging niet om de belasting van je gewrichten of om de snelheid van je hartslag. Je lichaam is net zo lang in beweging, en juist die lichaamsbeweging is de reden dat je afvalt.

Een gezonde wandeling is dus minstens net zo goed voor je als een afstand joggen. De enige eis die aan het wandelen wordt gesteld is dat je er een vlot tempo in houdt. Je lichaam moet namelijk wel continu in beweging blijven.

Wat zijn de voordelen van wandelen?


Wandelen heeft nogal wat voordelen wanneer je het gaat vergelijken met hardlopen of joggen. Zo heb je voor wandelen geen speciale sportkleren nodig. Het is echter wel aan te raden om comfortabele wandelschoenen te dragen die je voeten goed ondersteunen.

Hierdoor zal je het langer uithouden en de kans dat je blaren ontwikkelt is minimaal. Daarnaast is wandelen een stuk socialer dan hardlopen. Je zal al snel andere wandelaars ontmoeten; je sociale leven zal dus interessanter worden, want terwijl je samen wandelt kom je tot interessante gesprekken.

Praten en wandelen tegelijk is een goede combinatie omdat je meer calorieën verbrandt op zo’n moment.

wandelen afvallen

 

Ja, ik wil afvallen in combinatie met wandelen. Klik nu hier!

Wandelen als moment van mindfulness


Wandelen kan ook worden gezien als een moment van mindfulness. Je bent immers even weg van huis, en ziet nieuwe dingen in je omgeving. Op die manier leer je jezelf om attent te zijn op zaken in je omgeving waar je anders gehaast met je auto voorbij rijdt.

Je geniet meer van alles wat je onderweg meemaakt en ziet, en je wordt je bewust van de natuur.

Is alleen wandelen genoeg om af te vallen


Alleen wandelen is absoluut niet genoeg om af te vallen. De verhouding is eigenlijk 70 procent eten versus 30 procent beweging. Wandelen is dus een heel gezonde basis, maar je zal ook je voedingspatroon moeten aanpassen.

Jezelf belonen met een gevulde koek na een wandeling is dus een slecht idee. Gezonde voeding met minder koolhydraten en meer eiwitten is een perfecte combinatie met wandelen.

Ja, ik wil gezond afvallen door middel van wandelen in combinatie met een dieet? Klik nu hier!