Oerdieet
Er zijn zeer veel verschillende methodes om af te vallen. Alleen al met de beschrijvingen van diëten kan je een boekenkast vullen.
Daar zitten ook een aantal opvallende methodes tussen. Een methode die daaronder gerekend kan worden is het oerdieet. Dit is een dieet dat gebaseerd is op de voeding van oermensen.
Het oerdieet wordt ook wel het caveman dieet genoemd. Het is eigenlijk een hele simpele redenatie die hierachter schuil gaat.
Oermensen hadden geen last van overgewicht dankzij hun manier van leven.
Door hun voedingspatroon en lichaamsbeweging zo veel mogelijk na te bootsen kan jij ook voordeel van deze vorm van dieet hebben.
Dat klinkt heel interessant, maar nu weet je natuurlijk nog niet of het ook iets voor jou is.
Daarvoor moet je eerst meer te weten zien te komen over wat je dan moet doen en laten.
En over wat je wel en niet mag eten natuurlijk. Pas dan kan je bepalen of het oerdieet ook bij jouw doelen aansluit.
Het oerdieet vergt wel veel discipline en is een vorm waar je de hele dag mee bezig zal zijn.
Er komt namelijk best veel bij kijken om het op de juiste manier uit te voeren.
Je kunt er dan ook goede resultaten mee boeken. Er zitten echter wel zowel voordelen als nadelen aan het leven als een oermens in de moderne tijd.
Wat houdt het in?
Zoals gezegd is het oerdieet, dat ook wel caveman dieet of paleo dieet heet, meer dan alleen maar anders of minder eten.
Je moet bereid zijn je hele levensstijl om te gooien. Naast het voedingspatroon gaat het namelijk ook om lichaamsbeweging. Dit moet je namelijk ook proberen na te doen zoals zij dat deden.
Dit betekent dus dat je je dagelijkse uurtje sporten vaarwel kunt zeggen. Zo deed de oermens het immers ook niet.
Er bestonden toen nog geen sportscholen en bootcamps. De oermens was de hele dag in beweging om te jagen en verzamelen.
Dat betekent dus dat je de sportschool kunt opzeggen en dat je in plaats daarvan de hele dag in beweging gaat zijn.
Daarnaast ga je alle voeding die in de oertijd niet bestond uit je dagelijkse eetpatroon schrappen.
Dat betekent dat alles wat uit de fabriek komt niet meer telt.
Dit geldt dan dus niet alleen voor koekjes, snoepjes en fastfood, maar bijvoorbeeld ook voor brood, rijst of melk en yoghurt. Dit had de oertijd niet.
In plaats daarvan eet je de dingen die er wel waren. Er blijft dan zeer weinig over.
Dat maakt het wel makkelijker om altijd het juiste te eten, je hebt namelijk nauwelijks keus.
Vlees en vis en normale groente en fruit zijn de dingen die over blijven. Deze waren namelijk via jagen en verzamelen te krijgen.
Wat zijn de voordelen?
Een belangrijk voordeel van het oerdieet is natuurlijk dat je veel voeding hebt waar gezonde eiwitten in zitten.
Daar tegenover staat ook dat je weinig koolhydraten zal binnenkrijgen. En de koolhydraten die je eet betreffen langzame, en dus gezonde, koolhydraten.
Dit betekent dat er veel overeenkomsten zijn met dieetvormen waarbij je koolhydraatarm of koolhydraatvrij moet eten.
Een ander voordeel is dat je je tijd anders kunt indelen. Je hebt immers niet meer te maken met dat verplichte uurtje sportschool of training iedere dag.
Dit wordt namelijk vervangen door beweging die je verdeelt over de gehele dag. Daardoor win je dus zomaar zeven tot veertien uur per week.
Een ander voordeel van het oerdieet is dat je niet te veel met keuzes wordt geconfronteerd. Dat wat je kan eten is namelijk zeer beperkt.
Boodschappen doen kan sneller gaan en het bereiden van maaltijden kan een stuk gemakkelijker worden op deze manier. Dit geeft ook een bepaalde rust.
Wanneer je het oerdieet volgt kan je uiteindelijk het lichaam van een gezonde oermens krijgen. Dit betekent dus dat je een lichaam dat een gezond streefgewicht heeft krijgt.
Dat betekent wel dat je het eerst enige tijd moet volhouden om de overtollige kilo’s te verbranden en daarna om het lichaam zo te houden.
Wat zijn de nadelen?
Er zijn ook flinke nadelen aan het oerdieet. Het gaat dan niet alleen om de voeding, maar natuurlijk ook om alle bijkomende zaken.
Want waar verandering van levensstijl best aan te raden kan zijn, moet men bij het oerdieet wel flinke veranderingen doorvoeren. Dit betekent dat je leven flink anders wordt.
Om te beginnen kan je maar een beperkt aantal dingen eten. Dat komt er dus eigenlijk op neer dat je voedingspatroon zeer monotoon wordt.
Voor veel mensen kan dit na een tijd als een sleur gaan voelen. Wanneer je hier niet goed te gen kunt, dan kan het moeilijk zijn om gemotiveerd te blijven en vol te houden.
Daarnaast moet je dus veel aan lichaamsbeweging doen. Dit kan lastig zijn wanneer je bijvoorbeeld een kantoorbaan hebt.
Oermensen hadden geen kantoorbanen. Dat maakte het wat gemakkelijker om hele dagen met jagen en verzamelen bezig te blijven. In de huidige tijden kan dit wat minder gemakkelijk.
Wanneer je hier geen tijd voor hebt valt dit deel dus weg.
Tot slot moet je ook vroeg gaan slapen. Nu is dit wel iets flexibeler in te passen. Het is de bedoeling dat je veel rust en dat je bijvoorbeeld in volledig donkere kamers zonder technologie je slaap krijgt.
Daardoor kan je dingen die wat later op de avond gaan plaatsvinden moet missen. Dit moet je doen om het dieet goed te doen.
VITADIS Low Carb 2.0
Omdat de voordelen natuurlijk heel groot zijn is het logisch dat het oerdieet je aanspreekt. Het is echter goed om ook een alternatief te overwegen waarbij je veel van de voordelen ook kunt krijgen.
Een mogelijkheid is het dan om een eiwitrijke levensstijl aan te gaan hangen. VITADIS Low Carb 2.0 is zo’n levensstijl.
Je gaat bij VITADIS ook een aantal dingen in je leven veranderen. Zo kies je bijvoorbeeld voor regelmaat in je leven. Je hebt zes eetmomenten op een dag.
Deze bestaan uit gezonde maaltijden en uit eiwitshakes. Zo krijg je dus ook eiwitrijk en koolhydraatarm voedsel binnen waardoor je begint af te vallen.
Dit betekent dat je ook hier geen fabrieksvoedsel meer neemt. Je schrapt al deze dingen uit je menu. Het is bovendien iets wat je niet tijdelijk doet, maar vol blijft houden.
Het is geen tijdelijke oplossing, maar een nieuwe manier van leven. Dit is een overeenkomst met het oerdieet.
Het verschil is dat je geen hele dagen aan lichaamsbeweging hoeft te spenderen. Bovendien is de manier waarop je wilt slapen aan jou is.
Dus volledig donkere kamers vanaf 22.00 zijn geen must. Zo heb je dus wel de voordelen, maar niet de nadelen van het oerdieet.