Langzame koolhydraten
Wie veel bezig is met afvallen zal er waarschijnlijk al alles van afweten. Koolhydraten zijn essentieel voor een gezond leven en een gezond gewicht.
Tegelijkertijd zijn koolhydraten ook de grootste boosdoener waar het gaat om het veroorzaken van overgewicht. Er zijn dan ook veel verschillen tussen koolhydraten.
Zo zijn er bijvoorbeeld snelle en langzame koolhydraten. De snelle zijn daarbij de schadelijke variant.
De langzame heb je nodig om je energievoorraad op niveau te houden. Het kan echter knap ingewikkeld zijn om op het juiste moment de juiste koolhydraten tot je te nemen.
Daar kan je wel wat hulp bij gebruiken.
Zo is het bijvoorbeeld handig als je meer te weten komt over het verschil tussen koolhydraatvrij en koolhydraatarm.
En zoals eerder gezegd is ook het verschil tussen snelle en langzame koolhydraten herkennen een belangrijk wapen als je wilt afvallen. Al deze zaken zijn namelijk essentieel.
Voor je al deze zaken leert is het echter vooral belangrijk om te weten wat koolhydraten eigenlijk zijn.
Dit is vrij simpel, koolhydraten zijn niets anders dan zetmeel en suikers.
Je vindt ze dan ook terug in voeding waar zetmeel of suiker in verwerkt is. Dit betekent dus dat je ze op heel veel plekken vindt.
Wat doen koolhydraten?
Koolhydraten worden wanneer je ze binnenkrijgt in je lichaam verwerkt. Het eindproduct hiervan is bloedsuiker. Dit is op zich geen probleem.
Bloedsuiker heb je nodig. Het kan echter wel zo zijn dat de productie ervan te hoog is en je dus suikerziekte of diabetes kunt krijgen.
Dit is vooral het geval wanneer je te snel en te veel koolhydraten binnenkrijgt. Dit kan al heel snel gebeuren.
De huidige maatschappij is namelijk gevuld met middelen waar snelle koolhydraten in verwerkt zijn.
Denk bijvoorbeeld aan koekjes, snoep, chips, snacks en frisdranken. Dit is slechts een deel van het geheel.
Een ander deel zal je misschien in het verleden minder snel als gevaarlijk voor je gezondheid hebben bestempeld. Denk bijvoorbeeld aan aardappels.
Maar denk ook aan witte rijst, witte past of witbrood.
In al deze producten zitten ook koolhydraten die snel omgezet worden in bloedsuiker waardoor je dus snel een piek in je bloedspiegel krijgt.
Koolhydraten worden glucose en dat gebruik je als brandstof. Dit zijn de bloedsuikers.
Je hebt dus ook koolhydraten nodig simpelweg om de dingen te kunnen doen die je dagelijks doet.
Dit is een belangrijke reden waarom koolhydraatvrij eten niet altijd de juiste weg is.
Langzame koolhydraten
Een voedingspatroon waarbij koolhydraatarm wordt gegeten is een betere optie. Je hebt immers wel wat nodig om te kunnen blijven functioneren.
Je moet dan op zoek naar de zogenaamde langzame koolhydraten. Dit is de gezondere variant. Mensen krijgen dit al sinds het begin der tijden binnen.
Ze zijn namelijk in natuurlijke producten te vinden.
Hoe langzamer koolhydraten verwerkt worden door je lichaam, hoe beter dat is. Zoals gezegd zorgt de aanmaak van glucose voor schommelingen in je bloedsuiker.
Als je heel snel hoge pieken bereikt en daarna weer snel daalt raakt je lichaam van slag. Dit is waar diabetes of suikerziekte vandaan komt.
Dit betekent dus dat je altijd bewuste keuzes moet maken als je een maaltijd samenstelt. Dit geldt dus ook voor alle maaltijden.
Ook als het tussendoortjes betreft. Sterker nog, het zijn vooral tussendoortjes die voor problemen kunnen zorgen. Hier zitten namelijk vrijwel altijd snelle koolhydraten in.
Het kan dan helpen om een dieet te volgen. Zo weet je namelijk beter wat je op elk gegeven moment moet eten.
Dit voorkomt dat je naar de verkeerde voedingsproducten grijpt en maakt de kans dat je te veel koolhydraten of een te grote hoeveelheid snelle koolhydraten tot je neemt.
Koolhydraatarm eten
Dat de laatste jaren zoveel is duidelijk geworden over de werking van koolhydraten heeft geleid tot een verandering in dieetvormen.
De meeste diëten richten zich nu op koolhydraatvrij voedsel. Dit is echter zoals gezegd niet de ideale vorm. Een mens heeft wel wat koolhydraten nodig.
Beter is het dan dus om koolhydraatarm te eten. Dat kan je bijvoorbeeld doen door koolhydraten in bepaalde maaltijden uit te sluiten.
Er zijn dan ook dieetvormen die zich hier op richten. Een voorbeeld hiervan is de methode van VITADIS. Met deze vorm kan je koolhydraten sterk reduceren.
Dit is ook terug te zien in de naam die het plan heeft. VITADIS Low Carb 2.0 betekent namelijk letterlijk laag (low) in koolhydraat (carb).
Wie om gezondheidsredenen moet minderen met koolhydraten, of wie wil afvallen kan hier dus veel profijt van hebben omdat dit precies de insteek is.
VITADIS Low Carb 2.0 bestaat voornamelijk uit producten die rijk zijn aan eiwitten. Deze zorgen dat je voldoende gevuld raakt en niet snel opnieuw honger krijgt.
Je krijgt daarentegen juist weinig calorieën en koolhydraten binnen. Dit helpt bij het afvallen en het op niveau houden van je bloedsuiker.
De juiste koolhydraten
Het grote voordeel van een plan als dat van VITADIS is dat je uiteindelijk wel voldoende koolhydraten kunt binnenkrijgen.
Een maaltijd per dag gebruik je om normale producten te bereiden. Bijvoorbeeld door iets lekkers te maken met verse groente.
En juist in veel van deze groente zitten de langzame koolhydraten.
Zo krijgt je lichaam dus toch de brandstof die het nodig heeft binnen. Bovendien krijg je er niet te veel van.
Want ook voor langzame koolhydraten geldt dat te veel gewoon te veel is.
Omdat je maar een maaltijd per dag hiermee bereidt houd je het in de hand. Je bloedsuikerspiegel blijft beter in balans.
Dit is niet alleen goed voor mensen die met diabetes te maken hebben, maar ook voor mensen die dit nog niet hebben.
Als je last hebt van overgewicht dan ben je extra vatbaar voor diabetes.
Het is dus goed om hier preventief iets aan te doen en een levensstijl te kiezen die zorgt dat je beter op bijvoorbeeld koolhydraatinname let.
Dit betekent overigens niet dat elk koekje en elk snoepje of elk bordje witte pasta direct een probleem vormt.
Het is alleen vele malen beter om bewuster hiermee om te gaan.
Zo voorkom je dat je snelle koolhydraten binnenkrijgt en breng je jezelf en je gezondheid dus ook niet onnodig in gevaar.
Wil je zo snel mogelijk je streefgewicht behalen? Klik nu hier en begin met het Vitadis dieet >>