koolhydraatarm eten ervaringen


koolhydraatarm eten ervaringen
Afvallen betekent de strijd aangaan met koolhydraten.

Je moet koolhydraatvrij, of in ieder geval koolhydraatarm, gaan eten om kilo’s lichaamsvet te kunnen zien verdwijnen.

Tegenwoordig zijn steeds meer producten in koolhydraatarme vorm te krijgen.

Hoe goed zijn deze producten? Wat zijn de ervaringen van andere gebruikers?

Hoewel dit al jaren werd vermoed, komt in steeds meer onderzoeksresultaten naar voren dat een overdaad aan koolhydraten slecht is voor jouw lichaam.

De overschotten worden opgeslagen als reserves.

Lang werd gedacht dat dit door vetten kwam, maar daarop is men nu teruggekomen. Dit heeft echter wel gevolgen voor ons eetpatroon.

Veel mensen hebben namelijk een soort angst opgebouwd voor koolhydraten. Ze durven geen brood meer te eten bijvoorbeeld.

Bovendien kijken ze alles na op wat erin zit aan voedingsstoffen.

Eiwitten zijn goed, koolhydraten zijn slecht, zo is de gedachte. In grote lijnen hebben ze hier natuurlijk ook helemaal gelijk in.

Uit veel resultaten blijkt namelijk dat mensen best flink kunnen afvallen door het minderen met koolhydraten.

Sommigen tot wel tien kilo of meer. Dit betekent echter wel dat je flink moet veranderen in levensstijl.

Je mag namelijk een heleboel dingen niet langer eten. Daarentegen zijn andere dingen juist heel goed voor je.


De positieve ervaringen

Er zijn zoals gezegd een heleboel producten die je gewoon mag blijven eten. Zo zijn eigenlijk alle vormen van vlees en vis koolhydraatarm.

Dit is voor veel mensen een grote pré. Je mag daardoor namelijk meer vlees gedurende de dag eten. Zo verwerken ze vaak kip of zalm in salades voor de lunch.

Waar veel ervaringsdeskundigen ook positief over zijn is dat je het eten lekker simpel kunt houden. Veel mager vlees en veel groente en je bent eigenlijk al klaar.

Dit scheelt veel tijd en is lekker gemakkelijk iedere dag. Daardoor ben je dus gezonder bezig, maar houd je ook tijd over waar je iets anders mee kunt doen.

Op het gebied van tussendoortjes is het al niet heel anders. Je kunt yoghurt eten, zaden en noten nemen of eieren koken.

In sommige dieetvormen is een handvol gekookte eieren op voorraad hebben de oplossing voor alle problemen.

Veel mensen sluiten zich bij deze stelling aan. Zij kunnen makkelijk gezond snacken op deze wijze.

Wel hoor je dat het beter vol te houden is als je zo nu en dan een dag die je het best als smokkeldag kunt omschrijven, erbij houdt.

Op die dagen mag je wel koolhydraatrijke voeding eten. Dit is nodig voor de afwisseling. Dat komt duidelijk naar voren in de negatieve ervaringen.

De negatieve ervaringen

Het is natuurlijk ook zo dat er negatieve kanten aan het eten van koolhydraatarm voedsel zitten.

Deze zijn het best te omschrijven als het tegenovergestelde van alle pluspunten. Doordat je het één wel hebt, heb je het ander immers niet. Denk bijvoorbeeld aan de soort voeding die je eet.

Allereerst mag je bijvoorbeeld geen brood en pasta meer eten. Dit klinkt als een gemakkelijke opgave, maar dat is het niet.

Zeker niet als je erbij optelt dat je ook geen aardappelen meer mag. Er blijft dan wel heel weinig over. Dit is dan ook het grootste probleem waar mensen tegenaan lopen.

De voeding wordt na enige tijd als eenzijdig ervaren. Dit komt omdat mensen het zoals gezegd graag simpel houden.

Daardoor grijpen ze voortdurend terug op dezelfde producten. Uiteindelijk zitten ze daardoor soms wel drie of vier keer in een week hetzelfde te eten.

Dat is een probleem. Mensen vinden het daardoor moeilijk vol te houden.

Daarnaast ervaren mensen soms wat negatieve bijeffecten van de koolhydraatarme voeding.

Bijvoorbeeld de ontlasting die minder stevig is of juist zo stevig dat het verstopt lijkt te raken.

Dit zijn ervaringen waar volgers van koolhydraatarme voedingspatronen de meeste negatieve herinneringen aan overhielden. Dit is echter wel op te lossen door slim te zijn.


De oplossing

De reden waarom de effecten vaak slechts tijdelijk zijn en mensen daarna afhaken is dat ze het op eigen houtje uitvinden.

Dit is echter helemaal niet nodig. Er zijn immers door de jaren heen verschillende dieetvormen op de markt gekomen die alle informatie bevatten die je nodig hebt.

Een bekende vorm die het momenteel goed doet is Fitchef. Dit boek staat vol met meer dan honderd recepten die allemaal koolhydraatarm zijn.

Al noemt de auteur het zelf liever eiwitrijk. Dit is namelijk ook het belangrijke nuanceverschil waarop gelet moet worden als je het koolhydraatarm leven goed zou willen doen.

De recepten van Fitchef zijn immers vooral gebaseerd op balans. Je hebt immers alle verschillende voedingsstoffen in bepaalde mate nodig.

Dus ook koolhydraten en vetten moeten voldoende in je voeding terugkomen. Dit betekent dat je zo nu en dan dus moet wisselen in de voeding die je op een dag eet.

Dit houdt in dat je dus ook niet altijd veroordeeld bent tot dezelfde producten. Wat overigens ook helpend is, is dat de recepten ook zorgen dat de voeding wat extra’s krijgt.

Je maakt het namelijk klaar op een manier die zorgt dat de smaken net iets anders zijn en daardoor voeding spannend en interessant blijft.

En verder

Het gaat uiteindelijk om meer dan je voeding alleen. Dit is weliswaar een belangrijk onderdeel van gezond leven en minderen met koolhydraten is inderdaad een sterke voorwaarde.

Het is echter ook zo dat je moet zorgen dat je gehele levensstijl op orde wordt gebracht. Kijk daarom ook naar wat andere dingen.

Drink bijvoorbeeld voldoende. Dit is belangrijk voor je stofwisseling. Bovendien helpt het je bij het afvoeren van afvalstoffen.

Dit soort dingen heb je ook nodig om af te vallen. Let er wel op dat je je vochtinname vooral richt op water. Dit is namelijk ook koolhydraatarm en past dus goed in je plan.

Beweeg ook voldoende. Door meer te sporten breng je je verbranding omhoog. Daarmee zorg je dat je ook afvalt.

Die koolhydraten en vetten die je dan nog wel in je voedingspatroon houdt kan je daar dan mee compenseren. In dat geval hoeft er dus eigenlijk niets aan de hand te zijn en kan je gewoon afvallen.

Pas op dat je niet te streng bent. Het is nodig om af en toe een smokkeldag te houden. Wanneer dit ook echt een smokkeldag is, dan kan er niet veel gebeuren.

Dan kan je eens een keer een broodje eten of eens een keer rijst koken. Dit helpt je om je lichaam op gang te houden op koolhydraatarme dagen.

 

Ja, ik wil vandaag nog beginnen met afvallen >>