Het ziekenhuisdieet is een van de vele diëten die er zijn op de markt.
Het is immens populair om een dieet te doen waarbij je in een rap tempo gewicht verliest.
Deze diëten worden ook wel crashdieet genoemd. Een van die diëten is dus het ziekenhuis dieet.
Dit is de nieuwste dieetrage. De naam zegt eigenlijk al wat het is.
Het is een dieet gebaseerd op voedsel die men krijgt in een ziekenhuis.
Verlies gewicht met ziekenhuisdieet
Het ziekenhuisdieet helpt om in een zeer korte tijd veel gewicht te verliezen. Volgens sommigen doet het ook je metabolisme tegoed.
Het ziekenhuisdieet is eigenlijk gekopieerd van een echt ziekenhuisdieet. In het ziekenhuis krijgen en kregen sommige patiënten minder te eten dan normaal om wat gewicht te verliezen.
Dit is belangrijk voordat mensen een operatiezaal in gaan. Het ziekenhuisdieet bestaat dus uit een aantal voedingsstoffen die ervoor zorgen dat je niet aankomt en eigenlijk zoveel mogelijk afvalt in een korte tijd.
Van ziekenhuis naar dieetrage
In een omgeving als het ziekenhuis zijn er specialisten die een bepaald dieet aan een bepaald persoon voorschrijven.
De mensen staan onder medische controle, met als doel zoveel mogelijk af te vallen om de slagingskans van de operatie te vergroten.
Dit is een andere insteek dan hoe er omgegaan wordt met het crashdieet in de markt. Er zijn geen specifieke, gecertificeerde partijen die officieel onder de naam ziekenhuisdieet een dieet mogen neerzetten.
Een week honger lijden?
Het idee van het ziekenhuisdieet is dat je één week of 13 dagen het strenge crashdieet volgt en vervolgens weer normaal, gezond eet en beweegt.
Het idee is om het ziekenhuisdieet later nog een keer te herhalen voor een beter effect. Er zijn een aantal dingen die absoluut niet mogen tijdens het doen van het ziekenhuisdieet.
Je mag geen frisdranken, alcohol, kauwgom, gefrituurd eten of zoetstoffen. Er zijn varianten waarbij je sommige dingen van dit lijstje wel mag hebben, maar dan sowieso met mate.
Het punt met het ziekenhuisdieet is niet zozeer dat je voldoende voedingsstoffen binnenkrijgt en je je lichaam hierdoor gezonder maakt.
Het is eerder een tekort aan belangrijke voedingsstoffen en calorieën die ervoor zorgen dat je in no time gewicht verliest. En dat is wat veel mensen willen! In een zo kort mogelijke tijd, zoveel mogelijk gewicht verliezen.
Wat je mag eten met een ziekenhuisdieet
De voeding die in de meeste ziekenhuisdiëten voor komt zijn sneetjes brood zonder beleg, veel water, vlees, 1 kop koffie of thee per dag.
Een krop sla als avondeten en af en toe een stukje vis of fruit. Ook mag je op sommige dagen eieren eten.
Het jojo-effect
Er doen veel verhalen te ronde dat het ziekenhuisdieet heel goed werkt. En het zal ook zeker zo zijn dat de kilo’s eraf vliegen.
Immers gaat je lichaam je reserves opmaken omdat het onvoldoende voedingsstoffen binnenkrijgt. Je bent veel honger aan het lijden en de focus kan erg liggen op wat je op het volgende moment zou mogen eten.
Dit kan wel wat stress opleveren. Het punt zit ‘m vaak in dat je op een gegeven moment weer normaal gaat eten.
Normaal in de zin van hoe je voor het dieet eigenlijk at. Je lichaam zal blij zijn met deze calorieën en slaat de voedingsstoffen op in het lichaam.
Hierdoor kan het voorkomen dat je die kilo’s zo weer aankomt. En dat je nog meer aankomt, omdat je metabolisme helemaal in de war is.
En dit is het bekende jojo-effect. Je lichaam komt aan, je doet een crashdieet en valt af. Maar zodra je weer normaal gaat eten kom je meer aan dan je ervoor woog.
Zo ontstaat ook de vicieuze cirkel waar mensen dan in terecht komen.