Helpt een havermoutdieet u afvallen?

U heeft zich verdiept in gezonde voedingspatronen en ziet regelmatig havermout daarin terugkomen. Veel sporters eten het bijvoorbeeld.

Daaruit valt af te leiden dat havermout best weleens wat gezondheidsvoordelen kan hebben. Bovendien bestaat er ook zoiets als het havermoutdieet.

De vraag die dan bij u opkomt is of dit dieet ook iets voor u is. U vraagt zich af hoe het werkt en wat u ervoor moet doen en laten.

Op al deze vragen vindt u in dit artikel een antwoord. Aan de hand daarvan kunt u goed bepalen of dit ook echt is wat u zoekt.

De dag beginnen


Er zijn verschillende redenen aan te voeren waarom havermout goed past in een gezond voedingspatroon. Waarom u ervan afvalt is voor u uiteraard de belangrijkste reden.

Om dat uit te kunnen leggen is het belangrijk om te begrijpen dat havermout vooral een sterk effect heeft wanneer u het als ontbijt neemt.

Door de dag ermee te beginnen kunt u de voordelen optimaal benutten. Dit komt omdat havermout om dezelfde reden centraal gezet wordt in voedingsschema’s als bijvoorbeeld eiwitten.

Havermout ligt namelijk relatief zwaar op de maag. Wanneer u een portie heeft gehad, dan is de kans zeer groot dat u zich lange tijd vol voelt.

Voor de spijsvertering


Een tweede reden waarom havermout in de ochtenduren goed werkt heeft te maken met de spijsvertering.

Het is namelijk bewezen dat de stoffen in havermout een positieve werking op de darmen hebben. Dit is uiteraard zeer belangrijk als u een gezond gewicht probeert te bereiken.

Door al vroeg op de dag te profiteren van deze werking heeft het gedurende een langere periode effect.

Daarom kiezen mensen die havermout in hun voedingspatroon opnemen bijna uitsluitend voor gebruik in de ochtenduren. De gezonde vitamines en stoffen worden dan het best benut gedurende de gehele dag.

Afvallen

De kenmerken die in de vorige alinea’s ter sprake kwamen zorgen ervoor dat havermout een goed voedingsmiddel is om af te vallen. In de praktijk ziet dat er als volgt uit.

Doordat u havermout eet heeft u minder honger. Dit betekent dat de kans dat u naar tussendoortjes grijpt flink kleiner is.

Dit heeft natuurlijk een positief effect op het gewicht omdat u minder calorieën op een dag binnenkrijgt. Dit geldt trouwens ook voor de havermout zelf.

Dit is flink caloriearm. In verhouding tot andere voedingsmiddelen is dit dus ook een verstandige keuze. Op die manier kunnen al snel enkele kilo’s aan lichaamsgewicht verdwijnen.

In dieetvorm


Hoe is havermout nu eigenlijk in dieetvorm toe te passen? Wanneer u dit zou doen, dan neemt het al snel de vorm van een crashdieet aan.

U kunt immers wel meerdere maaltijden per dag met havermout vullen. Wanneer u dit echter voor langere tijd doet, dan kan uw voedingspatroon wat eenzijdig worden.

De voordelen van de havermout worden dan teniet gedaan door de nadelen van het gebrek aan andere voeding.

Om die reden wordt een specifiek dieet dat uitsluitend uit havermout bestaat over het algemeen door voedingsexperts afgewezen als relevante optie.

Er zijn echter wel alternatieven waarin havermout een voorname rol kan spelen.


Als onderdeel

Havermout werkt beter wanneer het ter ondersteuning van een gezond voedingspatroon wordt genomen. Het is dus bijvoorbeeld de ontbijtmaaltijd in een dieet.

In zulke gevallen kan er veel succes worden geboekt. Zeker wanneer de lunch en het diner ook worden ingevuld met gezonde maaltijden.

Het feit dat havermout dan sterk vullend is en vol zit met goede vitaminen draagt dan bij aan het proces van afvallen.

Het dieet dat u dan gaat volgen is niet een specifiek havermoutdieet, maar een dieet met daarin ruimte voor het voedingsmiddel op verschillende dagen in de week. Zo blijft uw voedingspatroon gevarieerd.

Hoe bereiden?

Het grote voordeel van havermout is dat het redelijk gemakkelijk te bereiden is. In principe hoeft u er immers niets aan te doen.

U kunt het bijvoorbeeld in een kom amandelmelk mengen en op die manier als ontbijt nemen. Overigens kan het natuurlijk wel uitgebreider als u dat wenst.

Havermout is bijvoorbeeld ook gewoon te koken. Velen vinden dat het dan net iets minder zwaar op de maag komt te liggen en vinden dit dus een voordeel.

Het koken hoeft bovendien ook niet lang te duren dus ook dit is een goede optie voor de ochtenduren.

Lagere bloedsuikerspiegel

Een andere belangrijke reden waarom havermout goed kan helpen bij het afvallen of op gezond gewicht blijven is dat het de bloedsuikerspiegel helpt laag te houden.

Een schommelende bloedsuikerspiegel is immers een belangrijke reden waarom mensen met een ongezond gewicht komen te zitten.

Omdat er bijvoorbeeld veel minder koolhydraten in zitten dan in brood kan hier echter flinke winst worden geboekt.

Naast de hogere concentratie aan eiwitten en lagere concentratie aan calorieën is dit één van de belangrijkste positieve punten.

Dit zijn ook precies de drie eigenschappen die havermout zo populair maken bij topsporters.

Tijdelijke boost

Zoals eerder werd aangegeven is een volledig dieet gebaseerd op havermout niet aan te raden. Wel kan het helpen om een boost te geven aan het afvallen.

Dit kan bijvoorbeeld in de vorm van een crashdieet. Crashdiëten zijn korte periodes waarin heel weinig wordt gegeten om snel enkele kilo’s af te vallen.

Bijvoorbeeld om door een plateau heen te breken. Met havermout is dit goed te doen. Juist omdat het goed vullend is en weinig calorieën bevat is het een redelijk veilig voedingsmiddel voor een dergelijke dieetvorm.

Crashdiëten worden over het algemeen niet aangeraden omdat er ook risico’s aan verbonden zijn. Wees hier dus voorzichtig mee.

Conclusie


Een echt havermoutdieet is misschien niet zo’n goed idee als u substantieel wilt afvallen. Havermout inpassen in een groter geheel aan gezonde keuzes is dat echter des te meer.

Wanneer havermout als vervanger van bijvoorbeeld brood als ontbijt wordt genomen dan kan dat na drie maanden al snel zo’n drie kilo aan vetverlies opleveren.

Wilt u dezelfde resultaten in een korte periode boeken, dan kan er met havermout ook een crashdieet van een week worden gevolgd.

Dit is echter niet direct aan te raden omdat een crashdieet ook wat risico’s voor de gezondheid met zich mee kan brengen.