Hartkloppingen zijn natuurlijk essentieel om te leven. Als je hart niet klopt, dan houdt het al heel snel op. Het kan voorkomen dat je je eigen hart voelt kloppen.
Dat wordt hartkloppingen of palpitaties genoemd. Palpitaties ontstaan als je je bijvoorbeeld inspant. Dan is er niks aan de hand, je hart moet even harder werken om bloed door je lichaam te pompen.
Echter hartkloppingen of palpitaties zijn ernstig als je gedurende een lange tijd je hart voelt kloppen in je borst, je keel of hals.
Ontstaan van palpitaties
Er zijn een aantal oorzaken te noemen van het ontstaan van palpitaties. Het is niet helemaal duidelijk waardoor het precies ontstaat. Wel kan het met de volgende dingen te maken hebben.
Hoge bloeddruk en medicijnen
Hartkloppingen of palpitaties kunnen ontstaan door een te hoge bloeddruk. Doordat je bloeddruk te hoog is, klopt je hart sneller.
Ook kan het gaan om een allergische reactie op iets. Heb je een hartziekte of een longontsteking? Ook in die gevallen kunnen palpitaties ontstaan.
Bij het gebruik van bepaalde medicijnen. Zo is bekend dat astmamedicijnen en schildkliermedicijnen van invloed kunnen zijn. Ook kunnen dieetpillen hartkloppingen geven.
Daarnaast zijn bloedarmoede, koorts en uitdroging ook mogelijk oorzaken van hartkloppingen. Bij deze zaken moet je lichaam harder werken om bloed door het lichaam te laten stromen.
Je lichaam is immers bezig met een bestrijding. Je voelt dan eigenlijk letterlijk dat je lichaam hard werkt om de stoffen eruit te krijgen.
Door hevige emoties kunnen ook palpitaties ontstaan. Als je boos of verdrietig bent of juist heel blij, dan kunnen er ook hartkloppingen ontstaan.
Je hart krijgt extra pulsen doorgestuurd van je zenuwstelsel. Ook is het mogelijk dat dit gebeurt bij het gebruik van stimulerende middelen, zoals koffie of drugs (cocaïne bijvoorbeeld).
Hoe voelt het om hartkloppingen te hebben?
Er zijn een aantal verschijnselen die bij hartkloppingen horen. Zo kan je een heftig gebons voelen in je borstkas. Het kan heel hard of juist onregelmatig bonzen waardoor je erbij stilstaat.
Je kan het gevoel hebben dat je hart een keer overslaat. Of dat ie opeens heel hard bonst. De tijd van de hartkloppingen kan erg verschillen van een paar minuten tot een paar uur.
Klachten bij palpitaties
Sommige mensen ervaren ook andere soort klachten bij hartkloppingen. Vaak is dit dus als de hartkloppingen wat langer aanhouden.
Het lichaam reageert hier dan op. Zo kan men duizelig worden. Je voelt je licht in het hoofd. Dit kan een gevoel van onmacht geven.
Alsof je er niet helemaal meer bij bent. Het beste is dan om even te gaan zitten en rustig adem te halen. Je kan last krijgen van benauwdheid.
Omdat het vaak een bepaald gevoel geeft in je borst zodra er palpitaties ontstaan, kan je een benauwd gevoel krijgen.
Je kan ook tintelingen in je lichaam voelen. Het voelt alsof je hart er niet voor kan zorgend at er voldoende bloed door je lichaam stroomt.
Hoofdpijn komt ook vaak voor bij hartkloppingen. Ook kan je een droge mond krijgen of misselijk zijn. Dat heeft er allemaal mee te maken dat je lichaam dus de focus op iets anders heeft. Een slap gevoel kan ook ervaren worden.
Ga bij grote zorgen naar dokter
In principe hoef je je niet direct zorgen te maken als je hartkloppingen hebt. Het is een manier van je lichaam om ergens mee om te gaan, of dit nou emotioneel of lichamelijk is.
Bekijk even hoe lang de hartkloppingen aanhouden. Als ze lang aanhouden, dan is het raadzaam om naar een dokter te gaan. Ook als je het gevoel hebt dat het echt niet goed zit.
Dat kan bijvoorbeeld voorkomen als je een hartaandoening hebt. De kenmerken daarvan zijn hevig transpireren, ademnood, hevig pijn op de borst en flauwvallen.
Ook kan het zijn dat je dikkere voeten krijgen. Als je deze symptomen hebt en je slecht voelt, neem dan het zekere voor het onzekere en bezoek je huisarts.
Het kan ook zo zijn dat je vooralsnog geen hartaandoeding hebt en deze nu opkomt. Zorg dat je dan de juiste zorgverlening krijgt hiervoor.