Griekse yoghurt als koolhydraatarm ontbijt

Dat u koolhydraten nodig heeft op een gemiddelde dag om energie uit te halen is geen geheim.

Dat een teveel aan koolhydraten echter ervoor zorgt dat u met overgewicht te maken kunt krijgen is net zo goed bekend.

Het is daarom belangrijk dat u een voedingspatroon ontwikkelt waarin u genoeg koolhydraten binnenkrijgt zonder dat u overschot houdt.

Dat kunt u bijvoorbeeld doen door het ontbijt te ontdoen van koolhydraten. Daarvoor zijn verschillende mogelijkheden.

Het gaat er vooral om dat brood geen optie meer is in de ochtenduren. Een goed alternatief om koolhydraatarm te eten kan Griekse yoghurt zijn.

Het terugdringen van koolhydraten


Waar in het verleden vetten nog als de slechte voedingsstof werd gezien, is dat tegenwoordig koolhydraat.

Dit komt omdat we nu veel meer weten over de uitwerking van de verschillende stoffen op het menselijk lichaam.

Daaruit is gebleken dat overtollige koolhydraten door het lichaam als reserves worden opgeslagen in de vorm van lichaamsvet.

Daar komen dus de dikke buik en de dikke billen vandaan. Door te minderen met koolhydraten kan dus al heel veel positiefs bereikt worden wanneer u graag wat slanker door het leven zou gaan.

Dit is de reden waarom er veel aandacht is voor koolhydraatarm voedsel.

De rol van yoghurt

In zijn algemeenheid hebben de verschillende yoghurtsoorten een aantal positieve kanten.

Wel moet dan allereerst duidelijk gesteld worden dat het niet gaat om yoghurtvarianten met een zoet smaakje.

De zogenaamde fruityoghurts zitten vaak vol met suiker en dus ook met calorieën en koolhydraten. Dit is niet het soort yoghurt waar u beter van wordt.

Hebben we het echter over gewone yoghurt, Griekse yoghurt of Turkse yoghurt, dan is dat anders.

In deze varianten zitten bijvoorbeeld gezonde bacteriën die goed zijn voor de darmen en daardoor goed voor de algehele gezondheid van mensen. Zo nu en dan yoghurt eten kan dus veel goeds doen.

Als ontbijt

Yoghurt is bovendien ook zeer koolhydraatarm. Dit maakt het dus een goed middel om als vervangende voeding voor ander producten op te treden. Denk bijvoorbeeld aan het ontbijt.

Veel mensen eten nog altijd een boterham als eerste maaltijd van de dag. Terwijl juist brood een sterke bron van koolhydraten is.

Dit geldt zelfs wanneer u gezond bruinbrood eet. Dit kan dus beter vervangen worden door een gezonder alternatief.

Griekse yoghurt kan deze plek innemen. Dit kan bovendien op allerlei manieren worden gedaan. Het is echt niet nodig om alleen maar een schaaltje magere yoghurt zonder verder toevoeging te nemen.

Wel eiwitten

Wat Griekse yoghurt verder nog als groot voordeel heeft, is dat het vol zit met eiwitten. Op iedere honderd gram gaat het dan al snel over tien gram eiwitten.

Deze voedingsstof is een belangrijk factor als het om afvallen gaat. Dit komt doordat het minder calorieën bevat.

Voedingspatronen die gericht zijn op eiwitten en minder gericht zijn op vet en koolhydraten zijn over het algemeen beter voor uw gewicht en uw gezondheid.

Griekse yoghurt als ontbijt is in dat opzicht dus op vele manieren een positieve verandering waarvan u veel profijt kunt hebben in uw strijd tegen de overtollige kilo’s.

Goed opletten

Er zijn wel een aantal zaken waar u goed op moet letten als u besluit voortaan Griekse yoghurt te gaan gebruiken. Er zijn zeer veel soorten op de markt.

Eerder kon u al lezen dat de varianten met een fruitsmaak vaak geen goed idee zijn. Dit komt omdat hier vaak meer suiker aan is toegevoegd en dat dus gelijk staat aan meer koolhydraten en calorieën.

Ook is het belangrijk om op te letten hoeveel vet er in een portie zit.

Ook deze voedingsstof is namelijk wat rijker aan calorieën. Aan de andere kant is het ook goed om op te letten of er wel voldoende eiwitten in zitten.

Met havermout

Griekse yoghurt kan gewoon direct uit de verpakking gegeten worden. Wanneer u het in een schaaltje schept dan hoeft er in principe verder niets aan gedaan te worden met betrekking tot de bereiding.

Het is echter wel aan te raden om er enkele ingrediënten aan toe te voegen. Wie extreem gezond wilt doen voegt bijvoorbeeld wat havermout toe.

Dit zorgt ervoor dat u met een portie direct voor de hele ochtend gevuld bent. U heeft dan geen ochtendtussendoortje nodig.

Bovendien heeft havermout veel overeenkomsten met yoghurt. Het is eiwitrijk, caloriearm en het vult zeer goed.  Dit is dus een goed dieetrecept.

Met fruit

Een alternatief voor de voorverpakte Griekse yoghurt met een fruitsmaak is het zelf toevoegen van fruit. Het grote voordeel hiervan is namelijk dat het dan vers fruit betreft.

Er zijn geen verdere suikers en andere middelen toegevoegd. Dit betekent dat de Griekse yoghurt wel de fruitsmaak krijgt, maar niet de extra calorieën die hierbij komen kijken.

Bovendien heeft u wanneer u zelf fruit kunt toevoegen veel meer een eigen hand in de hoeveelheden en de variatie.

Ook dit kan goed als ontbijt dienen, maar kan bijvoorbeeld ook een lekker tussendoortje zijn gedurende de dag. Veel mensen kiezen hier dan ook voor.

Met noten en kokos

Tot slot is ook het recept van Griekse yoghurt met noten en kokos al jaren heel populair onder mensen die een koolhydraatarm ontbijt wensen te nemen.

Dit kan variëren, sommige mensen kiezen voor walnoten, anderen juist liever voor amandelen. Het grote voordeel van noten is dat ook zij vol met eiwitten zitten.

Dit is dus een gezond ingrediënt wat aan de yoghurt toegevoegd kan worden zonder dat dit daarbij het afvallen hoeft tegen te werken.

Sterker nog, het zal eerder juist een positieve werking hebben door de goede eigenschappen die noten hebben. De kokos is dan vooral voor de smaak.

Conclusie

Wilt u een koolhydraatarm ontbijt omdat u graag wat kilo’s wilt kwijtraken, dan kan Griekse yoghurt zeker een goed alternatief zijn voor heel veel andere ontbijtvormen.

Zeker wanneer u gewoon de simpele yoghurt kiest zonder al te veel bewerking eraan.

U kunt hier zelf wat ingrediënten aan toevoegen die net zo koolhydraatarm zijn maar wel zorgen dat de smaak sterk verbetert.

Verder heeft u er niet veel werk aan en kunt u het iedere dag gebruiken wanneer u daar behoefte aan zou hebben. Op korte termijn kan hier al resultaat van te zien zijn.