Goed in je vel zitten

Je wilt natuurlijk goed in je vel zitten. Je voelt je hierdoor lekkerder, je bent positief, alles loopt op rolletjes en je kan de hele wereld aan.

Een heerlijk gevoel is het als je lekker in je vel zit! Je weet op die momenten de balans goed te bewaren, je hebt voldoende energie om nog even door te gaan en je bent minder kwetsbaar. Zo willen we ons altijd voelen natuurlijk.

Soms hoef je er niet veel voor te doen om goed in je vel te zitten. Dat zijn hele fijne momenten. Alles lijkt vanzelf te gaan.

En op andere momenten hadden we gewild dat we ons zo goed voelden. Dan moeten we wat meer moeite doen om lekker in ons vel te zitten.

Gelukkig kan je zelf veel dingen doen om ervoor te zorgen dat je (vaker) goed in je vel zit. Als je goed in je vel wilt zitten, moet je goed omgaan met je lichaam en geest. Die hebben de meeste invloed op hoe jij je voelt.

Zorg voor je lichaam om lekker in je vel te zitten

Het is belangrijk dat je goed voor je lichaam zorgt. Je lichaam wordt elke dag blootgesteld aan de buitenwereld.

Elke dag ga je richting werk om bijvoorbeeld achter je bureau te zitten. Om vervolgens weinig te bewegen en de hele dag naar een beeldscherm te staren.

En na de werkdag kan het zijn dat je geen energie meer hebt om nog iets te doen. Weer een dag voorbij. En dit gebeurt zo dag in, dag uit.

Soms staan we er niet bij stil of willen we hier niet bij stil staan. En dan wél klagen dat we niet goed in ons vel zitten! Dat klopt natuurlijk niet. Het is dan juist van belang dat je goed voor je lichaam zorgt.

Beweging helpt goed

Zo is het allereerst belangrijk dat je zorgt voor voldoende beweging. Beweging zorgt ervoor dat je lichaam soepel blijft en er hormonen vrijkomen die bijdragen aan je welzijn.

Beweging kan op allerlei manieren. Het betekent niet zozeer dat je jezelf hoeft af te beulen in de sportschool natuurlijk.

Je kan er ook voor kiezen om elke dag een uurtje te wandelen aan het eind van de dag. Of als je een vroege vogel bent, doe het lekker in de ochtend voordat de dag begint. Je voelt je na de wandeling gelijk energieker.

Als je wat actiever wil zijn dan wandelen, ga dan hardlopen of een stuk fietsen. Dit kost wat meer moeite dan wandelen en kan voelt hierdoor wat sportiever.

En als je echt wat meer energie kwijt wil, dan kan je naar de sportschool. Je kan dan zelf je niveau bepalen. Ga je voor een uur afzien of luister je naar je lichaam en kijk je waar je behoefte aan hebt? Dat kan je zelf bepalen.

Of kijk of er een trainingsavond is ergens in de buurt waarbij je je kan aansluiten voor een lesje bootcamp of hardlopen. Dan heb je gelijk wat extra stimulans van anderen om te bewegen.

Voeding is ook van belang

Naast beweging is voeding ook van belang om goed in je vel te zitten. Voeding heeft heel veel invloed op hoe wij ons voelen.

Immers, de voedingsstoffen die je tot je neemt, moeten allemaal door je lichaam worden verwerkt. Het ene lichaam kan natuurlijk meer hebben als het andere lichaam.

Wel zijn er een aantal etenswaren die wat duidelijker van invloed zijn op je. Zoals koffie en suiker. Als je heel veel koffie drinkt, dan krijg je veel pieken en dalen in je energielevel.

Koffie geeft voor een korte tijd energie, maar daarna keldert het in en heb je nog een shot cafeïne nodig.

Suiker heeft ook veel invloed op je lichaam. Ook hierbij geldt dat als je er te veel van eet, je veel pieken en dalen krijgt in je bloedsuikerspiegel.

Dit is erg vermoeiend voor je lichaam. Je lichaam heeft veel meer energie weer nodig om alles in balans te brengen.

Het kan zijn dat je hierdoor minder lekker in je vel gaat zitten. Je bent wat sneller moe of hebt cravings naar nog meer suiker.

Gezond eten kan helpen om lekkerder in je vel te zitten. Je geeft je lichaam voldoende voedingsstoffen die het nodig heeft om helemaal fit te zijn.

Veel groenten en fruit in je dieet is hierbij van belang. Het is niet zo dat je alleen groenten en fruit moet gaan eten, maar laat het wel een groot onderdeel zijn van je voedingspatroon.

Tuurlijk moet je jezelf af en toe verwennen met iets, maar doe dat dan met mate.

Lekker in je vel met een gezonde geest

Wat sommige mensen liever helemaal vergeten is de zorg voor je geest. En dan gaat het er niet per se over dat je met iemand moet gaan praten zodra je wat minder lekkerder in je vel zit.

Wel kan je zelf wat dingen doen die helpen. Zoals gezegd is sporten goed voor je lichaam. Dat geldt ook voor je geest.

Door sporten kan je je ook geestelijk lekkerder gaan voelen. Immers komen er hormonen vrij tijdens het trainen die van invloed zijn op je geestelijke gesteldheid.

Geestelijke rust

Daarnaast is het van belang dat je zorgt voor voldoende geestelijke rust. Het liefst zijn we de hele dag in de weer met van alles en nog wat.

Maar door af en toe even een momentje rust te nemen, kan je geest ook tot rust komen. Dan voelt gelijk alles wat overzichtelijker.

Zorg dat je niet te veel achter je telefoon of de televisie zit tot ’s avonds laat. Het licht van de apparaten zorgen ervoor dat je wakker blijft.

Het is natuurlijk voor iedereen verschillend welke activiteiten de geest tot rust kunnen brengen.

Voor sommigen is dit door een bad of lange douche te nemen aan het eind van de dag. Of door een goed boek te lezen in de avonduren.

Voor een ander helpt een dagelijks stiltemomentje al voldoende. Voor iedereen gelden natuurlijk andere activiteiten of ‘regels’ die ervoor zorgen dat je lekker in je vel zit.

Van belang is om altijd te kijken naar waar jij je het fijnst bij voelt.