Eiwitrijk voedsel

Eiwitrijk voedsel


Eiwitten zijn een belangrijke bouwstof voor het lichaam. Daarom is het voor ieder mens belangrijk dat hij voldoende eiwitten per dag binnenkrijgt.

Hier zijn dan ook verschillende richtlijnen voor. Toch is het ook zo dat voor bepaalde groepen mensen eiwitten extra belangrijk zijn. Zij hebben meer eiwitten dan gebruikelijk nodig.

Een voorbeeld van een groep die meer eiwitten nodig heeft is de groep sporters.

Het gaat dan vooral om duursporters en krachtsporters die op hoog niveau presteren. Zij hebben meer eiwitten nodig dan een gemiddeld mens nodig heeft.

Dat komt omdat zij in hogere mate gebruikmaken van hun spiermassa.Eiwitten helpen hen hierbij. Eiwitten helpen namelijk bij het stimuleren van de aanmaak van nieuw weefsel in het lichaam.

Denk hierbij dus bijvoorbeeld aan spierweefsel.

Door ongeveer tweemaal zoveel eiwitten binnen te krijgen kunnen sporters die grote inspanningen moeten leveren dus sneller herstellen.

Om die reden zie je veel atleten dus ook altijd direct na een training of wedstrijd eiwitshakes nemen.

Een andere groep van mensen die veel baat kan hebben bij een voedingspatroon waarbij de nadruk op de hoeveelheid eiwitten ligt is de groep mensen die te maken hebben met overgewicht.

Eiwit biedt namelijk ook allerlei voordelen als het gaat om afvallen en op gezond gewicht blijven. Ook zij kunnen dus veel aan eiwitrijke voeding hebben.

 

Waarom eiwitten?


De vraag waarom eiwitten zo goed zijn is gemakkelijk te beantwoorden. Er zijn namelijk twee eigenschappen aan eiwit dit positief werken als je gewicht wilt verliezen.

De eerste is deels al genoemd. Het is namelijk de stof die helpt bij de aanmaak van nieuw weefsel. Bijvoorbeeld weefsel voor spieren.

Wie namelijk meer spiermassa en gezonde spiermassa heeft zal meer verbranden. Je spieren vormen namelijk de motor van je lichaam.

Wanneer de massa groter is zal dit dus ook meer energie vergen. Daardoor zal het aantal calorieën dat je verbrandt dus ook groter zijn.

Deze calorieën komen als je het goed doet uit je opgebouwde reserves aan lichaamsvet.

Een tweede eigenschap van eiwitten is dat je er sneller verzadigd van raakt. Dat betekent dat eiwitten als het ware zwaarder op je maag liggen dan koolhydraten en vet.

Je bent dan dus ook sneller uitgegeten omdat je het gevoel hebt dat je vol zit. Terwijl eiwitten ook nog eens minder calorieën bevatten.

Het gevolg hiervan mag duidelijk zijn. Je totale calorie-inname wordt een stuk lager wanneer je voeding die rijk is aan eiwitten kiest.

Daardoor wordt het dus makkelijker om af te vallen omdat het minder moeilijk wordt om meer calorieën te verbranden dan je inneemt.

Dit is de tweede reden waarom eiwitten goed werken bij mensen die willen afvallen.

 

Waar vind je eiwitten?


Nu vraag je je natuurlijk af waar je eiwitten aantreft. In veel van onze voeding zijn veel natuurlijke eiwitten te vinden. Deze vallen uiteen in twee groepen.

Allereerst heb je de dierlijke eiwitten. Maar daarnaast heb je ook de plantaardige eiwitten. Deze twee groepen zijn beide belangrijk.

Dierlijke eiwitten vind je in voeding die bij dieren vandaan komt, zoals de naam al zegt. Dit betekent dat je het bijvoorbeeld vindt in vlees en vis.

Je vindt dierlijke eiwitten echter ook in bijvoorbeeld kaas en melk. Tot slot vind je ze uiteraard ook in eieren.

Er zitten wel veel verschillen in de hoeveelheid eiwit. Gevogelte is bijvoorbeeld zeer eiwitrijk.

Plantaardige eiwitten vind je in voeding die van planten komt. Een goed voorbeeld hiervan zijn peulvruchten.

Onder mensen die hun voedingspatroon hebben opgebouwd rond eiwitrijk voedsel zijn noten en zaden ook zeer populair.

Hier zijn hoge concentraties aan plantaardige eiwitten in te vinden. Deze worden veel als tussendoortje genomen om die reden.

Het kan helpen om je dieet rond deze voedingsmiddelen te bouwen.

Door al deze verschillende producten een plek te geven in je dagelijkse maaltijden kan je de hoeveelheid eiwitten die je op een dag binnenkrijgt flink opvoeren.

Toch kan het zo zijn dat het resultaat dan nog niet helemaal voldoende is. Daarom zijn er ook andere methodes.

 

Eiwitshake

Zoals eerder al aangegeven is de eiwitshake populair onder duursporters en krachtsporters.

Voor hen is het een gemakkelijke manier om de eiwitten die ze nodig hebben snel binnen te krijgen zonder dat daar hele maaltijden aan te pas moeten komen.

Zij nemen vaak whey-eiwit. Een variant op deze methode werkt ook voor mensen die willen afvallen.

Er zijn namelijk ook veel dieetvormen waarbij de eiwitshake een belangrijke rol speelt. Bij sommige diëten gaat het dan om maaltijdvervangende shakes.

Bij andere vormen zijn de shakes juist ter vervanging van slechte tussendoortjes en dergelijke.

Tot die laatste groep behoort VITADIS Low Carb 2.0. Hier neem je namelijk drie shakes per dag.

De shakes neem je tussen de gewone maaltijden door. Deze gewone maaltijden kan je baseren op de gezonde recepten die je bij het plan krijgt.

Dit betekent dat je dus ook bij je gewone maaltijden kiest voor eiwitrijk voedsel dat ook koolhydraat arm is.

Zo kom je al snel aan 1,8 tot 2 gram eiwit per kilo lichaamsgewicht per dag.

Je hebt zoveel gram nodig om te zorgen dat je ook echt gaat afvallen. Zo raak je namelijk verzadigd en bestaat er minder kans dat je ongezonde tussendoortjes gaat eten.

Al snel zal je enkele kilo’s kwijtraken. In het begin zal je lichaam vooral sterk reageren hierop. Bovendien heb je er lange termijn voordelen van.

Blijvend afvallen


Afvallen met behulp van eiwitrijke voeding zoals bij VITADIS Low Carb 2.0 helpt je om blijvend af te vallen.

Het is namelijk zo dat je niet echt gaat diëten in de traditionele zin, maar dat je je levensstijl gaat aanpakken. Je gaat gezonder leven door beter op je voeding te letten.

Het grote verschil met een dieet is dat je niet wordt gedwongen allerlei dingen te laten staan. Je hoeft jezelf met een plan als dat van VITADIS ook niet uit te hongeren.

Dit maakt het makkelijker om het over langere periode vol te blijven houden. Om die reden is het zeer populair bij veel mensen.

Wanneer je eenmaal op je gezonde streefgewicht bent, dan is de kans groot dat je er ook blijft.

Omdat je immers gezonder bent gaan eten en leven is de kans niet zo groot dat je een terugslag krijgt.

Dit is een fiks voordeel ten opzichte van andere methodes die moeilijker vol te houden zijn.

Wanneer je erbij gaat sporten kan je bovendien het afvallen een flinke boost geven.

Door de grote hoeveelheid eiwit in je voeding zullen je spieren immers flink sterk worden en blijven.

De training die je doet zal dus meer effect hebben waardoor je meer kan verbranden en sneller afvalt.