Eiwitdieet

Eiwitdieet


eitwitdieet
Als er één dieet is waar men veel over spreekt, dan is het wel het eiwitdieet. Misschien ken je het echter onder een andere naam.

Het staat namelijk ook wel bekend als het proteïnedieet.

Deze dieetvorm is er één die al langere tijd populair is. Dit komt omdat hij simpelweg goed werkt.

Bij een dieet denk je al snel aan een verbod op het eten van bepaalde voeding. Tot bepaalde hoogte klopt dit ook.

Het is echter niet hetzelfde als jezelf bewust uithongeren. Dat heeft namelijk helemaal geen goed effect op je lichaam.

Daardoor is er in de afgelopen eeuw veel onderzoek gedaan naar wat dan wel werkt.

Op die manier is men tot de ontdekking gekomen welke stoffen positief op lichaamsgewicht werken en welke stoffen juist een negatief effect hebben.

Een voorbeeld hier van is de verhouding tussen koolhydraten en eiwitten. De ene is positief terwijl de andere juist negatief is voor je gewicht.

Daaruit is het zogenaamde proteïnedieet voortgekomen. Een dieet dat gestructureerd is rondom het eten van voldoende eiwitten en minder koolhydraten.

Op die manier moet gezorgd worden dat mensen op een blijvende manier op een gezond gewicht komen. Zonder honger te hoeven lijden.

Hoe werkt het?

De naam eiwitten doet vermoeden dat het om stoffen die uit eieren komen gaat. Dit is tot op bepaalde hoogte waar.

Maar eiwitten zitten ook in heel veel andere producten. Bijvoorbeeld in vlees, vis en gevogelte. Ook zijn er enkele plantaardige eiwitten. Het is ook een lichaamseigen stof die een mens in zich heeft.

Eiwitten zijn een bouwstof die onderdeel zijn van allerlei essentiële processen in ons leven. Zo is het bijvoorbeeld belangrijk voor de aanmaak van nieuw weefsel.

Denk bijvoorbeeld aan spierweefsel. Wanneer je dus geblesseerd of ziek bent geweest, dan kunnen eiwitten het herstel bevorderen.

Ook zijn eiwitten de voedingsstof die relatief weinig calorieën bevatten. Dit is waar het grote verschil zit met koolhydraten, die juist rijk aan calorieën zijn.

Omdat je op de hoeveelheid calorieën die je inneemt moet letten als je wilt afvallen begrijp je dat eiwitten beter voor je zijn dan koolhydraten in een dieet.

Het komt er dus simpelweg op neer dat je moet gaan zoeken naar voeding waar veel eiwitten in zitten.

Daardoor zorg je dat je calorie-inname zakt en je dus sneller in een calorietekort terechtkomt. Daardoor val je dus af door het juiste voedingspatroon. Er zijn verschillende manieren waarop je dit doet.

Hulpmiddelen

Een eiwitdieet kan je volgen aan de hand van de juiste voeding. Denk bijvoorbeeld aan vlees, vis en gevogelte in de juiste mate.

Maar denk bijvoorbeeld ook aan het regelmatig eten van kikkererwten. Dit zijn allemaal natuurlijke bronnen van eiwitten.

Door deze middelen wat meer centraal te stellen in je maaltijden kan je eiwitrijk eten.

Daar zet je tegenover dat je koolhydraatrijk voedsel juist uit je patroon gaat schrappen. Een voorbeeld hiervan is dat je stopt met het eten van brood.

Of in ieder geval dat je witbrood vervangt voor bijvoorbeeld speltbrood. Dit is namelijk een gezondere variant met minder koolhydraten daarin.

Ook ga je zorgen dat je andere schadelijke voeding gaat schrappen.

Dit komt vooral neer op het stoppen met ongezonde tussendoortjes, het stoppen met junkfoodavondjes en het stoppen met het drinken van frisdrank.

Dit zijn misschien wel de drie meest vooraanstaande bronnen van slechte koolhydraten. Deze schrappen kan je veel profijt brengen als je wilt afvallen.

Het kan echter best lastig zijn om een goed alternatief hiervoor te vinden. Je schrapt immers wel dingen uit je dagelijkse patroon, maar je moet toch voldoende blijven eten.

Daarom is het goed om iets te vinden wat je ervoor in de plaats kunt nemen. Sommige dieetvormen hebben hier al rekening mee gehouden.


Eiwitrijke producten

Een dieetvorm die rekening houdt met vervanging van slechte tussendoortjes is de methode van Fitchef.

In dit receptenboek staan namelijk vervangers voor op de momenten waar je normaal een tussendoortje zou nemen. Deze voeding is gebaseerd op eiwit. Dit heeft een aantal voordelen.

Allereerst is het voordeel natuurlijk dat je geen slechte tussendoortjes meer hoeft te nemen. Alle koolhydraten en calorieën die hierin zaten kan je dan dus afstrepen.

Daar tegenover zet je een tussendoortje dat veel eiwitten bevat. Dat zorgt dat je dus minder calorieën neemt en toch geen honger hoeft te hebben.

Je hebt namelijk bij eiwitten eerder voldoende gehad. Dit is namelijk een eigenschap van eiwit. Het verzadigt je eerder dan koolhydraten.

Dit betekent dus dat je niet alleen al minder calorieën in de voedingsstof hebt zitten, maar dat je ook veel minder van de stof neemt. Zo boek je dus dubbel winst.

Die winst kan je verder boeken door een ander onderdeel van het de methode van Fitchef.

Je kunt namelijk ook je grote maaltijden vullen met voeding die je bereidt aan de hand van gezonde recepten.

Dit krijg je ook bijgeleverd in hetzelfde boek als je het plan gaat volgen. Je krijgt dan recepten van maaltijden met koolhydraatarm en eiwitrijk voedsel.

Andere vormen

Natuurlijk zijn er nog veel meer vormen van het eiwitdieet te vinden. Er zijn namelijk veel verschillende groepen die de voordelen van eiwitten onderkennen.

Dit komt niet alleen door de manier waarop je ervan kunt afvallen, maar ook door wat je er allemaal mee kunt opbouwen.

Een goed voorbeeld zijn kracht- en duursporters. Ook zij rekenen vaak op eiwitrijke diëten om hun beste prestaties te kunnen leveren.

Zoals gezegd helpt eiwit bij het opbouwen en herstellen van weefsel in het lichaam. Zij kunnen hun spieren dus beter en sterker maken door voldoende eiwit te nemen tijdens hun training.

Bij sporters gaat het dan vaak om de beroemde workoutshakes. Die nemen ze net na een training direct om het proces op gang te brengen.

De meeste sporters gebruiken hier whey-eiwit voor. Dit is een vorm die in veel dierlijke producten voorkomt en geconcentreerd is in poeder waarmee de shakes worden gemaakt.

Er zijn dus veel voordelen aan eiwit en eiwitdieet. Het is daarom aan te raden om eens goed uit te zoeken wat de mogelijkheden zijn.

Wanneer je snel een aantal kilo’s kwijt wilt raken, dan kan dit weleens de weg zijn die je moet bewandelen om succes te boeken.
Ja, ik wil beginnen met afvallen >>