Diëten

Welk dieet past goed bij jou?

Van Ketogeen tot Sonja Bakker, er bestaan gigantisch veel soorten diëten. Natuurlijk wil je tevreden zijn met jezelf.

Het is fijn als dat strakke jasje lekker zit en je niet eindeloos twijfelend voor de spiegel hoeft te staan. We leggen de lat hoog en eisen veel van ons lichaam.

Overgewicht kan een medisch gevaar worden, geen leuk idee. Welke reden je ook hebt om af te willen vallen, het gaat je alleen lukken als je een dieet kiest dat bij je past.

Welke diëten werken nou echt en zijn ze zonder gevaren?

Zijn crash diëten gevaarlijk?

Er zijn verschillende diëten die beloven dat je snel veel gewicht zult verliezen. Met het ziekenhuisdieet bijvoorbeeld zou je in een week tijd 5 kilo af kunnen vallen door je calorie inname sterk te beperken.

Dat klinkt je misschien als muziek in de oren, maar kan dit wel gezond zijn? Het antwoord is simpel: nee, het volgen van dit type diëten is zeker geen goed plan.

Niet alleen zul je je futloos voelen, je valt er uiteindelijk ook nauwelijks mee af. Je verliest vocht en maar weinig vet omdat je lichaam in de spaarstand zal gaan. Crash diëten zijn dus niet de oplossing.

Hou het leuk


Hou het in je achterhoofd: ook als je gewicht wil verliezen mag je taart, chips en patat. Zolang je met mate eet is er niks aan de hand.

Verbied jezelf dus geen lekkere dingen als je gaat diëten. Er is geen lijst met verboden voedsel als je zorgt dat je je aan je dagelijkse maximum van calorieën houdt.

Wanneer afvallen als straf gaat voelen is de kans groot dat je het niet gaat volhouden. Je streefgewicht lijkt dan verder weg dan ooit, maar je hoeft niet te streng voor jezelf te zijn.

Morgen begin je gewoon opnieuw. Geef de moed dus niet op als het afvallen niet meteen lukt.

Geen jo-jo

Op het jojo-effect zit je niet te wachten. Door aan een van de verkeerde soort diëten te beginnen wordt je afloop snel dikker.

Zodra je in je oude eetpatroon vervalt merk je dat die verloren kilo’s er in mum van tijd weer aanzitten, met extra gewicht als fijne bonus.

Zonde van alles wat je hebt laten staan! Daarom zijn crash diëten vergif voor je lichaam: ze zorgen er alleen maar voor dat je extra vet gaat opslaan als je weer normaal gaat eten.

Als je echt van je overtollige kilo’s af wil komen geldt het motto: langzaam maar zeker.

Geen dieet volgen

Eigenlijk moet je geen enkel dieet volgen. Om op je streefgewicht te komen en daar vooral ook te blijven moet je bewust kiezen voor een gezonde levenswijze.

Blijvend afvallen lukt niet als je een dieet als tijdelijke oplossing ziet en daarna weer als vanouds gaat eten en drinken.

De gezondste en succesvolste manier om gewicht te verliezen is geen hogere wiskunde. Iedereen kan het. Als je je bewust wordt van verkeerde eetpatronen en valkuilen kan ook jij een killerbody bereiken!

Ga deze keer gezond diëten en doorbreek de vicieuze cirkel van overgewicht.

Goed voorbeeld

Het Paleodieet is een voorbeeld van zo’n gezonde levenswijze. Duizenden jaren geleden waren er geen supermarkten of chocoladerepen dus moesten onze voorouders het doen met wat de natuur hen te bieden had.

Vlees, vis, groenten, eieren en noten stonden op het menu. Ons lichaam is in al die jaren niet wezenlijk veranderd, dus waarom zou ons eetpatroon wel anders moeten zijn?

Het Paleodieet is koolhydraatarm en dit is voor je lichaam even wennen. Door deze levenswijze kun je net zo slank worden als de oermensen.

Groente en fruit

Een smoothie op z’n tijd kan heerlijk verfrissend zijn. Lekker snel klaar, de blender in en opslurpen maar.

Je denkt misschien dat gewicht verliezen op deze manier gezond is omdat je veel groenten en fruit binnenkrijgt. Toch zijn dit soort diëten niet zonder risico’s.

Smoothies zijn een goede bron van vitaminen, maar je lichaam heeft ook vetten en eiwitten nodig om goed te kunnen werken.

Ook mis je vezels als je groenten en fruit in de blender stopt. Gewicht verliezen met fruitsapjes is niet zo gezond als het lijkt want in fruit zit ook veel suiker.

Vervang dus nooit al je maaltijden door smoothies als je wil afslanken.

Japanse stijl

Nederlanders worden steeds zwaarder. Maar liefst de helft van onze landgenoten is te dik! In Oosterse landen hebben ze dat probleem veel minder.

Heb je bijvoorbeeld wel eens een Japanner met overgewicht gezien? Waarschijnlijk niet, 97% van de inwoners van Japan heeft een gezond gewicht.

Door te kiezen voor kleinere porties en weinig zuivel en veel vis te eten krijg je snel meer energie. Diëten volgens

Japanse stijl is dus niet alleen heel afwisselend en lekker, maar ook geschikt als gezonde levensstijl. Het is niet ingewikkeld en je mag er ook nog eens veel thee bij drinken.

Wel of niet sporten?

Sla jij de sportschool liever over en heb je in je weekend wel iets leukers te doen dan te gaan bootcampen? Je mag juichen, want ook zonder intensief te sporten kun je gewicht verliezen.

Volgens de 80/20 regel bereik je je streefgewicht al voor 80% door op je voeding te letten.

Bewegen is natuurlijk altijd goed, maar je hoeft je niet tussen de gewichtheffers te begeven om lekker bezig te zijn.

Een dansspelletje zoals Just Dance of Zumba, een potje voetbal met je zoon of op de fiets naar de supermarkt zijn leukere manieren om te bewegen.

Vasten

Een extreme, maar effectieve variant van diëten is vasten. Volgens een bepaald schema vast je een paar dagen per week, terwijl je op de andere dagen gewoon mag eten.

Je lijf krijgt zo wekelijks 3.000 calorieën minder binnen en je zult dus zeker afvallen.

Dit type diëten schijnt ook een extra bijkomend voordeel te hebben: je cholesterolgehalte gaat omlaag. Toch verander je met vasten je eetgewoonten niet op een blijvende manier.

Af en toe een dagje vasten is wel een goede aanvulling op een gezonde levensstijl als je op gewicht wil blijven. Ook jij kunt het!