Dieetmaaltijden

dieetmaaltijdenEr zijn veel verschillende diëten op de wereld.

Methodes die tien jaar geleden populair waren lijken nu vaak alweer achterhaald.

Het is soms dan ook zeer moeilijk om te bepalen wat nu goede maaltijden zijn als je wilt afvallen.

Je kunt dan niet goed inschatten wat jou bij jouw dieet kan helpen.

Dieetmaaltijden zijn er in veel verschillende vormen. Zo zijn er maaltijdvervangers die je neemt tijdens het volgen van je dieet.

Maar er zijn ook recepten voor gezonde maaltijden van gewone producten waarmee je een dieet kan volgen.

Veel hangt daarbij af van wat je wilt bereiken. Hoeveel kilo’s wil je kwijt of moet je kwijt bijvoorbeeld?

Daarnaast is er natuurlijk ook een verschil in kwaliteit. Er zijn dieetmaaltijden die simpelweg niet zo goed werken als gezegd wordt.

Er zijn ook methodes die juist heel erg effectief zijn. Bovendien hoeft effectief niet altijd te betekenen dat het niet lekker is. Je kunt namelijk nog best veel lekkere dingen eten. 

De vraag is dan dus hoe je dat het beste aanpakt. Daarom is het handig om een aantal tips op een rij te zetten die hierbij kunnen helpen.

Dit maakt het kiezen van de juiste dieetmaaltijd een stuk gemakkelijker. Je weet dan precies waar je op moet letten en hoe je dit zo lang als nodig is, of als mogelijk is, volhoudt.

Maaltijdvervangers

Veel moderne dieetvormen zijn gebaseerd op maaltijdvervangers. Dit zijn echte dieetmaaltijden. Je krijgt een middel dat je in plaats van een traditionele maaltijd neemt.

Dit middel vult goed, maar bevat veel minder calorieën dan een normale maaltijd. Bovendien heeft het vaak een lange werking. Daardoor zal je dus gaan afvallen.

De middelen die hiervoor gebruikt worden kunnen ook nog eens gezond zijn. Je krijgt bijvoorbeeld vaak een shakedrankje.

Dat is gebaseerd op eiwit. Eiwit is namelijk een belangrijk hulpmiddel in de strijd tegen de kilo’s.

Je gaat er vol van zitten terwijl het minder calorierijk is en het onderdrukt ook nog eens hongergevoel.

Wanneer je echter voor bijvoorbeeld een receptenboek als Fitchef kiest, dan neem je gewone producten voor elk eetmoment op de dag.

Zo heb je dus voor de gewone maaltijden, maar ook voor momenten waarop je een tussendoortje neemt geen vervanger, maar juist een gezond alternatief.

Dit betekent dus dat je nauwelijks nog afhankelijk bent van bijvoorbeeld suiker en koolhydraten.

Bovendien is er bij dit recept tot slot altijd ruimte voor variatie van elke gewone maaltijd per dag.

Dit kan door een maaltijd die je maakt aan de hand van gezonde recepten en waar je gewone gezonde ingrediënten voor gebruikt die je bij een groenteboer of in een supermarkt kunt kopen.

dieetmaaltijden
Gewone maaltijden

Dit laatste wordt toch wel belangrijk gevonden door veel volgers van het receptenboek.

Een veel gehoorde klacht van de maaltijdvervangers die als dieetmaaltijden worden gebruikt is dat het eentonig is.

Doordat je tijdens je dieet iedere dag hetzelfde moet eten en dat vaak ook nog eens meerder keren per dag moet, wordt het erg saai. Dit maakt het lastig om het vol te houden.

Er zijn echter voldoende producten die je gewoon kunt eten als je wilt afvallen. Het is alleen belangrijk dat je leert hoe je lichaam reageert op verschillende soorten stoffen.

Zo is bijvoorbeeld het eten van broccoli beter dan het eten van mais als je afvalt. Zoals ook witte brood- en pastasoorten veel slechter zijn dan de bruine varianten.

Het is daarom handig om recepten te hebben waar je je aan kunt vasthouden. Er zijn verschillende diëten waarbij je dit krijgt bijgeleverd.

Fitchef is er zelfs in zij geheel op gebaseerd. Wanneer je hieraan begint, dan worden er recepten toegestuurd die je kunt gebruiken voor je maaltijden. Dit helpt de sleur te doorbreken waardoor het volhouden beter gaat.

Dit is vooral belangrijk voor de lange termijn. Wanneer het gemakkelijker wordt om een plan of dieet vol te houden, dan zal je ook langer profijt hebben van de effecten.

Dit betekent dus dat je minder snel last zal krijgen van het zogenaamde jojo-effect. Je blijft beter op gewicht en kan dus gezonder leven.

Dieetmaaltijden

Voordelen en nadelen

Natuurlijk hebben beide vormen van dieetmaaltijden hun eigen voordelen en nadelen. Er is voor iedere vorm dan ook wel iets te zeggen.

Het is daarom vooral belangrijk dat je zelf bepaalt welk voordeel of nadeel voor jou doorslaggevend is. Dit kan je keuze makkelijker maken.

Het belangrijkste voordeel van gewone gezonde dieetmaaltijden is dat je gevarieerd blijft eten. Dit zorgt ervoor dat je dus niet zo snel een tekort aan een bepaalde stof in je lichaam zal krijgen.

Dit is erg belangrijk. Tekorten aan vitamines en mineralen kunnen op lange termijn voor flinke gezondheidsproblemen zorgen.

Het grote voordeel van een op eiwit gebaseerde maaltijdvervanger is dat ze heel effectief zijn.

Omdat eiwit de spiermassa stimuleert en omdat je geen suikers en koolhydraten binnenkrijgt, zal je sneller vet gaan verbranden.

Dit is natuurlijk het grote doel wanneer je een dieet gaat volgen.

Het grote nadeel van de eiwitmaaltijden is dat ze eentonig zijn. Dit maakt het moeilijk vol te houden.

Het nadeel van gewone maaltijden is dat je snel de fout in kunt gaan en toch iets verkeerds kunt eten. Dit neemt het effect weg.

Combinatie

Vaak is de beste vorm een combinatievorm. Je neemt dan de beste delen van ieder dieet en zorgt dat je daardoor zowel gevarieerd als gezond blijft eten.

Dit kan bijvoorbeeld volgens de methode die Fitchef aanbiedt. Door een maaltijd open te laten kan je een vervanger tot je nemen die je misschien kan helpen net iets sneller af te vallen.

Wanneer je echt snel wilt afvallen dan kan je daar bijvoorbeeld bij gaan sporten. Dit brengt de verbranding verder op gang waardoor het sneller zal gaan.

Zo vang je een deel van het verlies van minder maaltijdvervangers op. Lichaamsbeweging is altijd belangrijk bij het afvallen.

Waar het gaat om voeding is het vooral belangrijk dat je de minder goede voedingsstoffen zoals suiker en koolhydraten zoveel mogelijk uitbant.

Bedenk daarbij wel dat bepaalde koolhydraten goed voor je zijn. Daarom is koolhydraatarm beter dan koolhydraatvrij.

Welke methode je ook kiest, bedenk je dat voeding altijd de belangrijkste bouwsteen is als je een gezonder leven wilt gaan opbouwen.

Hoe gezonder je eet, des te gemakkelijker het wordt om af te vallen en op een gezond gewicht te komen. Daarbij is altijd een verandering van je maaltijdplan nodig.

 

Ja, ik wil vanaf VANDAAG gezonder leven >>