Caveman dieet
Als je op zoek gaat naar een dieet, dan kan je al snel verstrikt raken in een enorme lijst aan mogelijkheden. Eén van de diëten die veel populariteit genieten is het caveman dieet.
Dit dieet wordt ook wel het paleo dieet genoemd. Het is onvergelijkbaar met andere vormen.
Het dieet richt zich zoals de naam al zegt op traditionele vormen van voeding. Dit betekent dus dat heel veel producten een no go zijn omdat ze simpelweg in de oudheid niet bestonden.
De redenatie is dat de levensstijl van de oermens een goed uitgangspunt is voor een gezond leven.
Je vraagt je mogelijk af of het caveman dieet ook voor jou een goede optie kan zijn.
Aan de hand van de doelen die je hebt kan je bepalen of het leven en voeden als een oermens jou kan helpen bereiken wat je wilt bereiken.
Daarom vind je hier meer informatie over deze dieetvorm.
Omdat het caveman dieet heel specifiek is en er vaste richtlijnen zijn waar niet van afgeweken mag worden is het goed om eerst precies te weten wat je te wachten staat.
Leven als een oermens, in ieder geval op het gebied van voeding, is gemakkelijker gezegd dan gedaan.
Een diepere kijk
Wie kijkt naar de inhoud van het caveman dieet, of het paleo dieet, ziet dat er meer bij komt kijken dan eten als een oermens alleen.
Het dieet ligt dichter bij een levensstijl dan bij een voedingspatroon. Het heeft bijvoorbeeld ook betrekking waarop je met lichaamsbeweging omgaat.
Zo zijn de aanhangers van het paleo dieet van mening dat de oermens ook niet naar de sportschool ging.
Lichaamsbeweging die meer verdeeld over de dag plaatsvindt is in dat opzicht een stuk beter.
Je hoeft ook niet je hartslag tot extreme hoogtes te laten oplopen, je moet vooral gewoon bezig blijven.
Op het gebied van voeding kan je ervan uitgaan dat alles wat uit een fabriek komt verboden terrein is. Dit gaat veel verder dan je misschien zou denken.
Zo zijn bijvoorbeeld ook graan, rijst, aardappels, zuivel en bonen allemaal niet langer mogelijke opties voor het menu. De oermens had al deze zaken ook niet tot zijn beschikking.
Dit betekent dat er dus een hele beperkte groep aan voedingsmiddelen die wel geschikt zijn om te eten overblijft.
Dit is dan ook de reden waarom de kans dat je te veel eet of verkeerd eet zeer klein is.
Je houdt immers alleen vlees en groente en fruit en kruiden over. Hier en daar aangevuld met noten.
De voordelen
Het caveman dieet heeft wat overeenkomsten met andere populaire dieetvormen van dit moment. Allereerst krijg je op deze wijze nauwelijks nog koolhydraten binnen.
En de hoeveelheid die je wel binnenkrijgt bestaat uit langzame koolhydraten die vele malen minder schadelijk zijn dan snelle koolhydraten. Dit zorgt voor een beter gewicht.
Je hebt in principe meer ruimte in je agenda. Je kunt namelijk de sportschool uit je dagelijkse planning schrappen. Dit past namelijk niet bij het dieet.
Oermensen hingen ook niet over de hometrainer en stonden niet met gewichten te zwaaien. Dit valt dus allemaal weg.
Je pakt veel rust. Ook de manier van slapen wordt aangepakt als onderdeel van deze verandering van levensstijl.
Zo mogen smartphones niet meer op het nachtkastje liggen en gaan de nachtlampen niet meer aan. Dit hadden oermensen ook niet. Dit zou je slaap verbeteren.
Het volgen van het dieet is dus een bezigheid waar je de gehele dag mee bezig bent. Maar dan is de kans dat je het klassieke lichaam van een oermens krijgt wel flink groter.
Volgens de redenatie waren oermensen niet te dik omdat die mogelijkheid simpelweg niet bestond in hun manier van leven.
De nadelen
Natuurlijk zijn er niet alleen maar voordelen aan het caveman dieet. Sterker nog, er kleven ook best wel een flink aantal nadelen aan.
Dit geldt voor zaken op allerlei gebieden. Zowel waar het gaat om voeding als waar het gaat om de andere vlakken waarop de methode betrekking heeft.
Allereerst blijft er vrij weinig aan voedingsmiddelen over. Je bent dus beperkt tot het ongeveer gelijke manier voor iedere dag van de week.
Dit kan moeilijk vol te houden blijken op de lange termijn. Het brengt immers een bepaalde sleur met zich mee. Wie hier last van heeft zou gedemotiveerd kunnen raken.
Daarnaast is het de bedoeling dat je de hele dag in beweging bent.
Omdat oermensen de hele dag met jagen en verzamelen bezig waren, was ook voor hen de dag gevuld met in beweging zijn.
Het is echter wel zo dat de huidige maatschappij andere eisen stelt. Mensen met een kantoorbaan moeten nu eenmaal veel zitten.
Geen late night televisie meer. Ook dit past immers niet bij wat een oermens deed.
Oermensen namen volgens de gedachtegang van de aanhangers van het caveman dieet aan het eind van de dag rust. Dit moet jij dus ook nabootsen. Dit hoort bij de levensstijl.
Een alternatief
Het caveman dieet spreekt je misschien erg aan waar het gaat om de voordelen, maar de nadelen zijn ook op jou van toepassing.
Het wordt daardoor dus moeilijk om het dieet goed te kunnen volgen. Je hebt bijvoorbeeld niet de ruimte om zo veel te bewegen als gevraagd wordt.
In dat geval kan een alternatief dieet een goed idee zijn. Er zijn immers ook andere vormen waarbij levensstijl ook een belangrijke rol speelt.
Een voorbeeld hiervan is VITADIS Low Carb 2.0. Ook bij dit dieet wordt de levensstijl onder de loep genomen en worden er veranderingen in aangebracht om gezonder te worden.
De overeenkomsten zijn dat slechte voedingsmiddelen, met name die uit fabrieken, worden geschrapt uit het menu en dat regelmaat in het leven een flink stuk belangrijker wordt gemaakt.
Dit helpt bij gezond leven. Zo eet je zes keer op een dag een maaltijd als je VITADIS volgt.
Wie dus de voordelen van een restrictie in voeding wil hebben, maar niet de nadelen van de gehele levensstijl verandering die bij het caveman dieet komt kijken kan dus veel nut hebben van alternatieve vormen zoals VITADIS Low Carb 2.0.
Wie blijvend kilo’s kwijt wil moet dit dan ook zeker overwegen.