Caloriearm dieet

caloriearm dieetDe balans tussen calorieën die uw lichaam binnenkomen en die uw lichaam uitgaan zorgt ervoor of u afvalt, aankomt of in gewicht gelijk blijft.

Neem niet meer calorieën dan nodig een u blijft op gewicht, neem ietsje meer en u komt aan, neem iets minder en u valt af.

Dit klinkt natuurlijk heel simpel. De praktijk blijkt echter vaak anders.

Afvallen is één van de moeilijkere opgaves waar u mee geconfronteerd kunt worden in het leven.

Niet in de laatste plaats omdat dit betekent dat u flink moet snijden in uw voedingspatroon om op de juiste koers van een caloriearm dieet terecht te komen.

Calorieën tellen

Om erachter te komen hoeveel calorieën u op dit moment eet op een dag moet u ze simpelweg tellen.

U kunt bijvoorbeeld op veel verpakkingen zien hoeveel calorieën er in bepaalde voeding zit.

Kunt u het daar niet vinden, dan zijn er online zeer veel tabellen met daarin allerlei getallen over allerlei producten te vinden.

Daardoor wordt het gemakkelijker om inzicht te krijgen in wat u eigenlijk op een dag eet.

Tel de hoeveelheid van elk product op bij het dagtotaal en aan het eind weet u precies wat u op die dag binnen heeft gekregen.

Inkomend versus uitgaand

Hoeveel calorieën er op een dag verbrand worden hangt van zeer veel factoren af.

Wel is het zo dat wanneer u een niet al te actief levenspatroon heeft en u meer dan 2.500 calorieën op een dag eet, de kans groot is dat u aankomt.

Dit komt omdat de hoeveelheid inkomende calorieën dan de hoeveelheid uitgaande calorieën overtreft.

Dit wordt dan niet verbrand en in uw lichaam als reserve opgeslagen in de vorm van vet. Dit gaat bijvoorbeeld rond de buik en de heupen zitten.

Aan de hand van deze wetenschap kunt u nu twee dingen in uw leven gaan veranderen.

caloriearm dieet
Minder calorieën eten

De eerste, en meest logische, stap is dat u minder calorieën gaat eten. Nu is het wel belangrijk om te weten dat dit niet simpelweg betekent dat u minder moet gaan eten.

De kans is wel aanwezig dat u meer eet dan nodig is, maar het kan ook zo zijn dat u de verkeerde dingen eet.

Dit kan dan een onnodig overschot aan calorieën in uw dagelijkse hoeveelheid opleveren.

Om hier iets aan te doen moet u dus uw gehele voedingspatroon op een gemiddelde dag kritisch durven te bekijken. Op deze manier kunt u er op de juiste manier iets aan veranderen.

In dieetvorm

Een dieet is niets anders dan een voedingspatroon. Veel mensen denken dat een dieet altijd betekent dat u minder of afwijkend eet.

Dit hoeft niet zo te zijn. Ook van ’s ochtends tot ’s avonds leven op chocoladerepen is een dieet. Het is alleen niet erg gezond.

Waar u naar op zoek moet is een caloriearm dieet. Door de juiste voeding te nemen kunt u weinig calorieën binnenkrijgen, maar wel voldoende van alle voedingsstoffen op een dag eten.

U heeft immers eiwitten, vetten en koolhydraten nodig om te overleven op een gemiddelde dag. Dit moet dus goed in elkaar passen.

Voorbeelden

Over het algemeen zijn de producten die rijk zijn aan koolhydraten ook de producten die rijk zijn aan calorieën.

Wanneer u bijvoorbeeld dagelijks een koekje of een bepaalde snack eet, dan is dit waarschijnlijk een belangrijke boosdoener in uw calorieoverschot.

Denk bijvoorbeeld aan zoete of zoute broodjes zoals een koffiebroodje, puddingbroodje, saucijs of een kaasbroodje.

Het is dan dus gemakkelijk om uw dieet een stuk verder caloriearm te maken door simpelweg dit soort producten niet langer te nemen.

Mocht u iets ter vervanging willen eten om de honger te stillen, kies dan voor koude groente of fruit. Denk aan een broccolisalade of een avocado.

caloriearm dieet
Focussen op eiwitten

Een goede manier om zeker te zijn dat u caloriearm eet is door uw voeding te focussen op eiwitten. Eiwitten zijn van nature minder calorierijk dan koolhydraten en vetten.

Door veel eiwitrijk voedsel te kiezen bent u dus automatisch al op de goede weg. Er zijn dan ook veel dieetvormen die zich hier op richten.

Ook de meest bekende diëten van de afgelopen decennia waren bijna allemaal eiwitrijk.

Door deze diëten te volgen op grond van de beschrijving hoeft u zelf eigenlijk verder niet langer na te denken over of iets de juiste keuze is of niet.

Wat u niet moet doen

Een belangrijke valkuil waar u niet in moet trappen is dat u te weinig gaat eten.

Natuurlijk brengt u de totale hoeveelheid calorieën op een dag flink terug als u ineens drastisch maaltijden begint over te slaan.

Dit kan echter ook een flink gevaar met zich meebrengen. Wanneer u extreem laag komt te zitten in uw calorie-inname, dan kunt u ondervoed raken.

Dit is natuurlijk weer het andere uiterste. U valt dan niet op een gezonde manier af. Dit moet u dus altijd proberen te voorkomen.

Als u veel te veel eetmomenten op een dag hebt is het natuurlijk wel aan te raden iets minder te eten.

Daarnaast

Om af te vallen is het ook belangrijk om te weten hoeveel calorieën er uit uw lichaam verdwijnen. Dit hangt onder andere af van de hoeveelheid lichaamsbeweging die u krijgt.

Wanneer u uw dieet op orde heeft, dan gaat het aantal calorieën dat binnenkomt flink omlaag. Juist door meer te gaan bewegen gaat de verbranding omhoog.

Dit betekent dus dat u in een zogenaamd calorietekort terecht kunt komen. Daarmee kan het afvallen in de hand worden gewerkt.

Beweging kan in allerlei vormen komen. Dit hoeft niet altijd een zwaar sportschema te zijn.

Conclusie

Een caloriearm dieet is vaak een dieet dat rijk is aan eiwitten en arm aan koolhydraten. U heeft dit nodig om uw calorie-inname te verlagen.

Door uw verbranding ook nog eens op te voeren kunt u dus afvallen. Het is dus verstandig om naar zowel uw voedingsschema als uw beweging op een gemiddelde dag te bekijken.

Alleen door beide kanten aan te pakken kunt u ervoor zorgen dat u daadwerkelijk begint af te vallen.

Wel is het belangrijk dat u oppast dat u niet doorslaat naar de andere kant en veel te weinig begint te eten.