Brooddieet

Brooddieet


brooddieet
Sommige dieetvormen zijn enige tijd populair, maar worden dan weer wat meer naar de achtergrond gedrongen.

Een bekend voorbeeld hiervan is het brooddieet.

Aan het einde van de twintigste eeuw, zo vanaf 1980, werd dit dieet erg populair. Tegenwoordig hoor je er nauwelijks nog iets over.

Toch werden er in de tijd dat het populair was regelmatig goede successen mee geboekt door de mensen die het volgden.

 

Het is dan ook vreemd dat het naar de achtergrond verdween. Al zaten er natuurlijk ook nadelen aan deze dieetvorm.

Toch kan het interessant zijn om eens te kijken wat het precies was.

De reden om dit te doen is omdat er de laatste tijd een dieet in opkomst is dat veel gelijkenissen toont met het brooddieet.

Sterker nog, het heet zelfs bijna hetzelfde. Men noemt dit het broodwisseldieet. Dit betekent dus dat oude toepassingen ineens weer opnieuw worden gebruikt.

Aan de hand van de voordelen en nadelen kan je zien of dit dieet ook voor jou effect kan hebben. Het kan echter ook zo zijn dat je met een alternatief beter af bent.

In dat geval kan het zelfs zo zijn dat je een dieet moet gaan volgen dat haast het tegenovergesteld is van het brooddieet.

Afvallen met brood

Het brooddieet kan natuurlijk maar één ding betekenen. Je gaat afvallen door brood in te zetten in je voordeel.

Als je dat goed doet, dan kan dat betekenen dat je wel twee kilo per week begint af te vallen. Daarom is het belangrijk dat je de stappen goed volgt zodat je het maximale effect eruit haalt.

Het is bijvoorbeeld zeer belangrijk dat het brood dat je gebruikt zo donker mogelijk is. Witbrood is het soort brood waar je vaak over hoort dat je er dik van wordt.

Dit bevat namelijk veel koolhydraten. Bij donker brood is dit juist anders. Dit is het soort brood dat juist veel vezels bevat.

Dat is een belangrijke eigenschap. Vezels zijn namelijk essentieel als je wilt afvallen met dit dieet. Ze zorgen er namelijk voor dat je je sneller vol voelt.

Het gevolg is dat je minder gaat eten. Wat weer tot gevolg heeft dat je minder calorieën binnenkrijgt en daardoor dus als vanzelf begint af te vallen.

Zo kan je dus door brood te gebruiken zorgen dat je snel een aantal kilo’s aan overtollig gewicht kwijtraakt.

Het is bovendien door verschillende onderzoeken bewezen dat dit dieet ook echt werkt.

Het probleem is echter wel dat het brooddieet zeer dicht tegen de bekende crashdiëten aan zit. Dit brengt nadelen met zich mee.

De nadelen

Omdat het brooddieet dicht tegen de zogenaamde crashdiëten aan zit, waarbij je te weinig gaat eten zodat je snel afvalt, heb je dus ook met een aantal van dezelfde problemen te maken.

Allereerst gaat het er dan natuurlijk om dat je simpelweg te weinig binnenkrijgt. Dit is niet erg gezond.

Te weinig voeding betekent ook te weinig voedingsstoffen. Zowel de slechte als de goede voedingsstoffen vallen dan weg.

Dit betekent dus dat je niet alleen afvalt, maar ook allerlei andere kwalen kan oplopen. Te weinig voedingsstoffen krijgen kan allerlei gezondheidsklachten in de hand werken.

Daardoor ben je weliswaar slanker, maar wel ongezonder.

Bovendien is ook een ander bekend effect van crashdiëten van toepassing op het brooddieet. Wat je namelijk snel kwijtraakt kan je ook weer net zo snel terugkrijgen.

Wanneer je dus stopt met het brooddieet, dan is de kans groot dat je op korte termijn weer net zo zwaar bent als je was voor je begon.

De redenen voor deze nadelen liggen vooral in het feit dat het eenzijdig en onregelmatig is wat je gaat doen als je dit type diëten gaat volgen.

Dit lijkt in het begin een goed idee, maar al snel zal blijken dat het averechts werkt. Je kunt dan dus beter voor een vorm kiezen waarbij je juist wel regelmaat en variatie hebt.

Eiwitten

Een dieet dat gebaseerd is op eiwitten kan heel veel goeds doen.

Dat komt omdat het overeenkomsten heeft met de goede kanten van het brooddieet, maar dat het ook oplossingen heeft voor de nadelige kanten van het brooddieet.

Daardoor lijkt het een ideale manier te zijn om een paar kilo’s extra af te vallen.

Een voorbeeld hiervan is het receptenboek van Fitchef. Dit is een dieetvorm die zich baseert op recepten die vooral eiwitten bevatten, gemaakt met gezonde voeding uit supermarkten.

Dit zorgt ervoor dat je de slechte stoffen niet of in lage hoeveelheden binnenkrijgt terwijl je het goede juist in voldoende mate krijgt.

Eiwit heeft hetzelfde effect als de vezels in het brood hebben. Ze vallen zwaarder op de maag dan koolhydraten en vet. Daardoor ben je eerder verzadigd en stop je eerder met eten.

Bovendien zijn ze minder calorierijk. Dat betekent dat je dubbelop winst boekt. Je eet immers al minder en je krijgt ook minder binnen.

Omdat je dit driemaal per dag gaat nemen in producten die je bij je pakket krijgt, zorg je dus dat je het effect van het brooddieet kunt nabootsen.

Je hoeft dan niet meer naar tussendoortjes te grijpen omdat je toch geen honger hebt. Hongergevoel is namelijk vaak de aanjager om slechte, ongezonde dingen te gaan eten.

Regelmaat

Een tweede voordeel van dit dieet is de regelmaat die het in je leven kunt brengen. Je gaat namelijk verschillende gezonde tussendoortjes per dag eten.

Dit betekent dat je een vaste planning kunt maken. Zo voorkom je dat je gaat eten wanneer je honger hebt. Zoals eerder vastgesteld is honger een belangrijke aanjager van ongezond leven.

Door het optellen van de mindere calorieën en de betere regelmaat zullen de kilo’s eraf vliegen.

Met als voordeel dat je dit dieet kunt blijven doen zo lang als je wilt, bij voorkeur de rest van je leven. De afgevallen kilo’s blijven dan dus ook weg. Dat komt omdat je niet in een oud patroon vervalt.

Je kunt het Fitchef recepten boek gebruiken als onderdeel van een gezonder levenspatroon. Daarin zorg je bijvoorbeeld ook voor meer lichaamsbeweging en meer frisse lucht en zonlicht.

Wanneer je al dit soort dingen in je leven toepast, dan zal je merken dat je je flink wat gezonder zal gaan voelen na enig verloop van tijd.