Beste creatine

Wat is creatine?

Bij creatine denken mensen vaak meteen aan een supplement voor sporters en dat is het ook, maar wist je dat het een stof is die van nature in je lichaam zit?

Het is een organische stikstofverbinding. De lever is verantwoordelijk voor de productie. Je krijgt tevens creatine binnen door bijvoorbeeld het eten van vlees en vis.

Creatine voorziet je spieren van energie. 95% van de creatine in je lichaam ligt opgeslagen in je spieren te wachten, totdat jij het nodig hebt bij hevige krachtinspanning.

De resterende 5% zit in je hersenen, je hart en je geslachtsdelen. De voorraad creatine in je spieren kan snel aangesproken worden als jij die nodig hebt.

Neem je het voedingssupplement creatine in dan kun je uit nog meer voorraad putten dan die je hebt opgeslagen in je lichaam.

Je zult dat merken aan de sportresultaten, de meeste sporters, niet iedereen. Het effect van het gebruik van creatine zal van persoon tot persoon anders zijn.

Wil jij de groei van je spieren proberen te verbeteren dan kun je overwegen creatine te gaan gebruiken. Probeer het eens uit!

Houd je aan de gebruiksvoorschriften en gebruik niet meer dan er wordt voorgeschreven.  Gebruik je teveel creatine dan is dat belastend voor je nieren en je lever.

Het woord teveel zegt al genoeg, want ook bij het gebruik van creatine geldt dat overdaad schaadt! Het is niet de creatine die slecht is maar verkeerd gebruik ervan.

Gebruik creatine

Bij creatine denk je meteen aan krachttraining. Maar neemt iedereen die aan krachttraining doet ook het supplement creatine in om meer en beter te presteren?

Nee, niet iedereen gebruikt dit supplement, ook zonder creatine kun jij je spieren laten groeien. Toch wil je wellicht dit populaire supplement creatine ook eens een tijdje uitproberen.

Creatine is een supplement dat je niet blijvend slikt, het is een supplement om tijdelijk te gebruiken. Als je begint, begin je met een zogenaamde ladingsfase.

Deze dosering houd je een week aan, het is een hoge dosering. Hoeveel precies, dat lees je op de verpakking.

Vervolgens gebruik je voor ongeveer een maand de zogenaamde onderhoudsfase, deze dosis is veel lager. Hoeveel dat is, lees je op de verpakking.

Daarna stop je met het gebruik van creatine. Het is geen middel dat je blijvend gebruikt. Er is namelijk nog veel onderzoek nodig om te kunnen vertellen of langdurig gebruik schadelijk kan zijn.

De effecten op de lange termijn zouden kunnen zijn dat het lichaam door de inname van het supplement creatine zelf minder creatine gaat aanmaken.

Het gevolg zou dan zijn dat je afhankelijk wordt van het supplement en dat kan nooit de bedoeling zijn.

Gebruik creatine niet langer dan 6 weken achter elkaar en stop er dan 4 weken mee om de organen, lever en nieren, te ontzien.

Ook het drinken van voldoende water wordt sterk aangeraden. Je zou sowieso twee liter water per dag moeten drinken, maar als je creatine gebruikt moet dat zeker het geval zijn.

Creatine gebruikt namelijk vocht om zich op te slaan in de spieren, daarvoor is dus extra water nodig. Heb je last van bijwerkingen van de creatine als spierkrampen en last van je maag, drink dan nog meer dan die twee liter water.

Heb je erg veel last van bijwerkingen, bijwerkingen die blijven, dan zul je zelf begrijpen dat je beter kunt stoppen met de inname van creatine.

Wat doet creatine?

Als je het supplement creatine slikt kunnen dit de gevolgen zijn:

  • je sportprestaties worden verbeterd
  • verzuring in je spieren treedt minder snel op
  • je kunt langer trainen
  • er is krachttoename, meer spierkracht en spiermassa

Deze voordelen klinken als muziek in de oren van de fanatieke sporters, vandaar dat het gebruik van creatine ook erg hoog ligt.

Creatine is verkrijgbaar in pillen en poeders. Het aanbod is groot waardoor het moeilijk is de beste creatine te slikken.

Online staan veel verschillende soorten creatine. Lees je goed in, laat je informeren en kies dan de creatine van jouw voorkeur.

Het is een heel persoonlijke keuze welke creatine jij online gaat bestellen. Bekijk eventuele tests en lees reviews om tot de voor jou meest geschikte creatine keuze te komen.

Soorten creatine

De keuze van de creatine maak je uiteraard zelf. Onderstaand volgen de verschillende soorten:

  • creatine monohydraat, de meest verkochte en zeer populaire soort
  • creatine ethyl-ester, verschil in resultaat met bovengenoemde klein tot nihil
  • kre-alkalyn, dit is voor 98% creatine monohydraat met een toevoeging van bakpoeder, magnesiumconcentraat, natriumcarbonaat en kunstmatige zoetstof
  • creatine HCL, zou beter opgenomen worden dan creatine monohydraat, dat ook weer wordt tegengesproken
  • creatine nitrate, dit is een combinatie van creatine monohydraat en nitraat, deze heeft bij sommige sporters de voorkeur omdat het nitraat zorgt voor opgepompte spieren.

De soorten creatine zijn verkrijgbaar van diverse merken. De duurdere merken zijn niet per definitie beter dan de goedkopere.

Kijk naar de prijs kwaliteitsverhouding als je creatine online gaat bestellen. Ook staan bij een product vaak de laatste wetenschappelijke ontwikkelingen en inzichten wat betreft de onderzoeken van een product.

Ook die informatie kun je mee laten wegen bij je keuze van de beste creatine. Is creatine legaal? Ja, creatine is in Nederland legaal verkrijgbaar.

Creatine behoort niet tot de anabole steroïde. Je kunt creatine bijvoorbeeld bij de drogist kopen of online bestellen.

Je komt er veel over te weten als je de info goed leest, maar je kunt ook bij de trainers van je sportschool  informeren over hun ervaring met creatine.

Wellicht hebben zij zelf gebruikerservaring of zijn ze bekend met ervaringen van bezoekers van de sportschool.