Beste crashdieet
Een aanlokkelijke methode om snel af te vallen is het crashdieet. Hiermee kan je namelijk heel snel heel veel kilo’s kwijtraken. Tot wel een kilo per dag in de beginfase.
Wie een snelle oplossing nodig heeft kan hier dus zijn voordeel mee doen.
Je vraagt je daarom misschien af hoe zo’n crashdieet er dan uitziet. Wat erin zit en wat er vooral niet in zit, maar ook hoe je het toepast.
Gelukkig is dit allemaal een stuk eenvoudiger dan bij de meeste andere diëten.
Het is wel belangrijk dat je begrijpt hoe je een crashdieet toepast. Ook is het belangrijk dat je weet wat de voordelen en nadelen zijn.
Het ene crashdieet is dan ook het andere niet. Wat de beste optie is kan je hier ontdekken.
Soort dieet
Hoewel een crashdieet in verschillende vormen kan komen, zijn alle vormen in de basis hetzelfde. Het gaat erom dat je zo min mogelijk calorieën binnenkrijgt.
Zo wordt je lichaam gedwongen reserves aan te spreken en zal je snel vet kwijtraken. Dit is wat er in je lichaam gebeurt.
Je moet je calorie-inname dan ook drastisch verlagen, tot wel minder dan de helft van wat je normaal tot je neemt.
Dus als je een volwassen man bent en normaal op 2.500 calorieën per dag leeft, dan schakel je nu terug tot ongeveer 1.000.
De beste crashdiëten baseren zich op voeding die wel vult, maar waar nauwelijks iets in zit. Een hele bekende vorm is het soepdieet.
Dit is een dieet dat bestaat uit het eten van koolsoep. Maar dan ook echt alleen maar koolsoep.
Het beste dieet
Waar het gaat om crashdiëten is iedereen het er toch wel over eens dat het ziekenhuisdieet bovenaan staat.
Dit is ook letterlijk een dieet dat in het ziekenhuis werd gebruikt voor specifieke patiënten. Het is ontzettend simpel in elkaar te zetten.
Het ziekenhuisdieet komt neer op drie kleine maaltijden per dag. Dit zijn dus het ontbijt, de lunch en het diner. Maar dan in veel kleinere porties dan je gewend bent.
Bovendien vul je het met andere voedingsmiddelen dan je normaal zou doen.
Het is de bedoeling dat de voeding die je kiest voor de maaltijden vooral op eiwitten zij gebaseerd. Je moet aan de andere kant vetten en koolhydraten zoveel mogelijk zien te voorkomen.
Bij succesvol toepassen kan je een kilo per dag afvallen en ben je in een week vijf tot zeven kilo kwijt.
Het ziekenhuisdieet is tot op bepaalde hoogte veilig te volgen.
Als je geen gezondheidsklachten hebt en je volgt het ongeveer een week, dan kan je korte tijd profijt hebben van de resultaten die het met zich meebrengt. Voor een doel op korte termijn is het zeker geschikt.
De nadelen
Natuurlijk zitten er ook nadelen aan crashdiëten. Zo werken ze maar tijdelijk. Je kunt je lichaam simpelweg niet eindeloos blijven uithongeren.
Je lichaam stelt zich daarop in door in de spaarstand te gaan. Dit kan overigens vervolgens heel slecht voor je gezondheid zijn.
Een ander nadeel is dat je net zo snel of sneller aankomt. Als je stopt met het dieet zal je lichaam in eerste instantie nog aan de spaarstand gewend zijn.
Wanneer je dus meer gaat eten heb je extra veel overschot. Dit wordt allemaal opgeslagen.
Tot slot brengt het veel lichamelijke klachten mee. Die beginnen vrijwel direct als je aan het dieet begint en houden lange tijd aan.
Zelfs nog nadat je allang weer begonnen bent met een normaal eetpatroon. Dit moet je dus allemaal op de koop toenemen om je streefgewicht te bereiken.
Kan het ook anders?
Een crashdieet is dus alleen maar in bepaalde situaties aan te raden. Als jouw situatie anders is dan beschreven, dan is er misschien nood aan een betere oplossing.
De vraag is dan dus of het ook anders kan.
Toch zijn er een aantal goede punten die uit crashdiëten komen die je op een andere manier ook toe kunt passen.
Allereerst bijvoorbeeld het feit dat calorierestrictie belangrijk is om af te vallen. Je zal altijd meer moeten verbranden dan je tot je neemt.
Daarnaast is ook regelmaat zeer helpend. De drie vaste maaltijden per dag zoals in het ziekenhuisdieet vormen dan ook een goed uitgangspunt voor andere vormen van afslanken.
Zorgen dat je op vaste tijden eet voorkomt dat je misstappen maakt. Dit is dan ook toe te passen.
Een levenswijze
Uiteindelijk ben je het beste af als je kiest voor een andere levenswijze. Crashdiëten werken goed voor korte termijn en snelle oplossingen.
Levensstijlwijzigingen werken goed voor de lange termijn en blijvende oplossingen. Daarom dat mensen die blijvend moeten afvallen hier beter mee af zijn.
Een goed voorbeeld van een andere levensstijl is het VITADIS plan. Hiermee kan je namelijk normaal eten, maar wel op een gezondere manier.
Daardoor zal je dus geleidelijk afvallen en uiteindelijk jouw streefgewicht halen. Maar dan wel zonder de gezondheidsrisico’s die aan andere diëten kleven.
Je eet dan zes keer per dag. Op regelmatige tijdstippen. En het is ook nog eens voeding die, net zoals bij het ziekenhuisdieet, gebaseerd is op eiwitten.
Dit is namelijk de perfecte voedingstof om honger tegen te gaan. Bovendien word je er niet dikker van.
Wanneer kies je voor welk dieet?
Om het nog eens samen te vatten zijn er dus twee opties. De snelle optie en de langzame optie. Beide methodes hebben voor- en nadelen.
Het is dan ook afhankelijk van de situatie welke methode voor jou het beste is.
Wanneer het noodzakelijk is om snel wat af te vallen, dan werkt een crashdieet perfect. Dit geldt bijvoorbeeld voor mensen die geopereerd moeten worden maar te zwaar zijn.
In het ziekenhuis wordt dit dan toegepast. Ook mensen die een bepaald doel moeten halen op een bepaalde datum kunnen baat hebben bij een crashdieet.
Een levensstijlwijziging is meer geschikt voor mensen die kampen met serieus overgewicht en die blijvend gezonder moeten leven.
Zij zijn beter af met het veranderen van hun eetgewoontes. Het zijn namelijk die gewoontes die hen te dik hebben gemaakt en om dat te veranderen moeten de gewoontes worden afgeleerd.
Aan de hand hiervan kan je dus ook bepalen wat voor jou het beste is.
Wanneer je met je gezondheid problemen hebt is het altijd verstandig om bijvoorbeeld ook een arts even te raadplegen.
Ja, ik wil beginnen met afvallen en het liefst vandaag nog >>