Afvallen

Afvallen, het is een wens die veel mensen hebben. Je hoort vaak van mensen dat ze zichzelf te zwaar vinden en willen afvallen om er mooier en slanker uit te zien.

Voor sommige mensen is het zo dat ze moeten afvallen vanwege gezondheidsredenen. Als je te dik bent, dan is dit ongezond voor je lichaam.

Je kan er ziek van worden en je kan allerlei kwaaltjes ontwikkelen. Afvallen kan voor veel mensen heel veel moeite kosten.

Je moet immers  gewoontes afleren en je voeding en beweging aanpassen om veranderingen te zien. Afvallen kan soms een ware strijd zijn.

Het gaat bij de een makkelijker als bij de ander. Het is dus van belang in te zien dat ieder lichaam anders is en een eigen manier heeft om af te vallen.

Snel willen afvallen

Bij afvallen willen mensen vaak vooral snel afvallen. Mensen willen snel weer de oude zijn of fitter voor de dag komen.

Het is natuurlijk een mooi streven om keihard aan de slag te gaan om snel af te vallen. Echter, het lichaam heeft ook de tijd nodig om af te kunnen vallen.

Het is natuurlijk best complex voor je lichaam om te zorgen dat je in een keer veel vet kan verbranden. Of dat je in een keer veel minder eet dan dat je altijd gedaan hebt.

Het is vooral een kwestie van doorzetten en volhouden als je gewicht wilt verliezen. Ook is het raadzaam om verwachtingen bij te stellen, het kan eenmaal wat langer duren dan gewenst.

Gezonde voeding bij afvallen

Een onderdeel van afvallen is natuurlijk de voeding die je binnenkrijgt. Je moet op je voeding gaan letten als je wilt afvallen.

Een goede manier om af te vallen middels voeding is om gezonde recepten te koken. In gezonde recepten staan alleen verse ingrediënten en worden er geen suikers of andere ‘slechte’ producten toegevoegd.

Je kan de verse ingrediënten vaak in de supermarkt vinden en het is meestal niet ingewikkeld om een gezond recept te maken voor jezelf of een ander.

Ook hierbij geldt dat het een omschakeling is van hoe je het altijd gedaan hebt misschien. Het vergt wat moed om veranderingen door te voeren.

Vermijd ongezonde snacks

Een andere manier om gezonde voeding binnen te krijgen, is door te kijken naar de snackmomenten op een dag.

Veel mensen zijn erg gehecht aan de snackmomenten op een dag. Vaak zijn deze snacks niet gezond, het gaat dan om een koekje bij de koffie of om een zakje chips rond de borreltijd.

Ondanks dat dit allemaal erg lekker is, heeft ook deze voeding veel invloed op je dieet. Al helemaal als iemand probeert af te vallen.

Het is raadzaam om dan deze snacks te vervangen met gezonde snacks, zoals fruit of groenten. Zo krijg je gelijk wat meer vitamines binnen en heb je je ongezonde snacks links laten liggen.

Koolhydraten minderen

Als iemand wil afvallen is het dus belangrijk om op voeding te letten. Hierbij zijn koolhydraten erg belangrijk.

Koolhydraten zitten in bijvoorbeeld granen, suiker, zetmeel en alcohol. Al deze producten worden in suikers omgezet in je lichaam.

En deze zijn veel lastiger te verbranden dan bijvoorbeeld vetten of eiwitten. Om thuis koolhydraten te vermijden, is het wijsheid om de koolhydraatrijke producten niet meer te kopen in de supermarkt.

Dan kom je ook niet in de verleiding om deze te eten als ze in het keukenkastje liggen. Vaak hoor je ook dat als personen willen afvallen in een gezin, er support nodig is van het hele gezin.

Zo kan je afspreken dat niemand meer koolhydraten mee naar huis neemt om degene die op dieet is niet in verleiding te brengen hiermee.

Wat je ook vaak ziet is dat er meerdere mensen in een gezin proberen af te vallen. Je kan elkaar echt supporten in die periode en je zal minder snel opgeven, omdat je elkaar een steuntje in de rug kan geven.

Het is dan natuurlijk belangrijk dat je afspraken maakt om elkaar niet te verleiden om het op te geven. Het kan best heel verleidelijk zijn om samen op de bank ’s avonds een pak koek leeg te eten.

Meer gezonde vetten en eiwitten

Vaak worden koolhydraten dus geschrapt uit het dieet als een persoon wilt afvallen. Het beste is om een dieet samen te stellen dat bestaat uit een combinatie van gezonde vetten en eiwitten (zoals vette vis en noten).

Vetten en eiwitten zorgen voor een snellere verbranding van energie in het lichaam. Deze stoffen worden namelijk beter en sneller door het lichaam opgenomen dan de koolhydraten.

Als bij dit dieet vervolgens meer gesport gaat worden, dan zal het afvallen nog sneller gaan. Immers verbrand je de voeding al sneller en beter.

Sporten draagt bij aan afvallen

Sporten is ook een onderdeel van het proces van afvallen. Je kan met sporten meer vet verbranden dan met de dagelijkse beweging die je hebt.

Je hoeft niet als een mega fanatieke sporter in de sportschool te gaan staan elke dag. Wel is het van belang sporten toe te voegen aan het wekelijkse programma om te zorgen voor wat meer vetverbranding.

Als een sportschool niks is, kan er ook gekozen worden voor wat meer inspannende activiteiten op een dag. Zoals een stevige wandeling of een fietstocht in het weekend.

Dit zijn ook allemaal manieren om meer te bewegen en vet te verbranden. Of misschien is het wel een optie om je aan te sluiten bij een club in de buurt, zodat je elke week een bootcamp sessie hebt voor jezelf.

Of dat je een hardloopclubje hebt die ervoor zorgt dat je gemotiveerd blijft om te bewegen.

Een diëtist kan helpen

Soms vinden mensen het fijn om iemand te hebben naar wie ze toe kunnen gaan voor advies. Een diëtist kan hierbij uitkomst bieden.

Een diëtist weet alles op het gebied van voeding en afvallen. Een diëtist weet alle voedingswaarden van producten en kan bepalen welke voedingsstoffen jouw lichaam nodig heeft om af te vallen.

Het fijne van een diëtist is dat ze iemand bij de hand kunnen nemen om het overgewicht tegen te gaan.

Een diëtist kan een heel voedingsschema opstellen voor iemand die wil afvallen. Dit kan een steun in de rug zijn bij het afvalproces.