Afvallen met een doel

Stel een doel om af te vallen

Als jij wilt afvallen dan is het aan te raden om een doel te stellen. Het is eenvoudiger als je een doel voor ogen hebt om de weg erheen te volgen.

Zorg ervoor dat het doel haalbaar is. Het is namelijk erg frustrerend als je steeds moet toegeven dat het streefgewicht weer niet is gehaald volgens de weegschaal.

Een tweede reden voor het bepalen van een haalbaar doel is dat te snel willen afvallen niet verantwoord is voor je gezondheid en dat je voor 99% kans maakt op het jojo effect.

Wat moet je doen? Stel een einddoel op, wat vind jij jouw ideale gewicht? Vervolgens bepaal je een streefgewicht na een maand en na een week.

Realiseer je als je wilt afvallen dat er een verandering dient te komen in je leefstijl. Zonder die aanpassing zul je nooit blijvend kunnen afvallen.

Omdat dit wel wat van je vraagt, wilskracht, discipline, is het zaak voor een verandering te kiezen die je vol kunt houden.

Heb jij een hekel aan de sportschool, kies dan een andere manier om meer te gaan bewegen. Vind jij een sportschool een prettige manier om te bewegen en daardoor af te vallen, ga in gesprek met een personal trainer.

Door zijn of haar ervaring weet je zeker dat er haalbare doelen worden opgesteld en dat ook nog eens op een verantwoorde manier!

Ook een personal coach kan je helpen om je eetpatroon aan te passen.

Daarvoor kun je ook terecht bij een diëtist(e), die samen met jou een weg zoekt om bewuster te eten, minder te eten en daardoor af te vallen, zonder de juiste bouwstoffen, vitamines en mineralen tekort te komen.

Wat is verantwoord afvallen?

Verantwoord afvallen is afvallen dat niet ten koste gaat van je gezondheid en je humeur! Hoe ga je dat doen? Bij verantwoord afvallen wil je uiteraard ook graag dat het afvallen blijvend is.

Geen terugval na een maand en weer opnieuw beginnen. Daarvoor moet jouw leefwijze waarschijnlijk worden aangepakt: meer bewegen en minder eten dan je verbruikt.

Zolang je meer energie opneemt door te eten en te snoepen dan je verbruikt zul je niet afvallen. Zorg er ook voor dat eten en afvallen geen obsessie voor je worden.

Stel jezelf wel een doel, maar maak er geen hoofdzaak van, waardoor je behoorlijk chagrijnig kunt worden als het een week wat minder goed gaat.

Welke hulp je ook inschakelt bij het afvallen, het zal op een verantwoorde manier gebeuren als jij je door een professional laat begeleiden: een diëtist(e), een coach of een personal trainer.

De diëten en de manieren van bewegen worden op jou afgestemd, je krijgt een plan van aanpak op maat.

Naast de verantwoorde aanpak is het tevens prettig dat je op iemand kunt terugvallen als het even tegen zit.

Enkel zaken waar je al mee kunt beginnen: je gaat bewuster eten, je neemt de tijd voor elke maaltijd, je neemt kleinere porties (op een kleiner bord), je schrijft op wat je allemaal op een dag eet en drinkt (maar dan ook alles!), je gaat bewuster boodschappen doen.

Ook al is die grootverpakking chips in de aanbieding….. niet doen. Is die zak geopend dan “moet” die leeg!! Zorg ervoor dat je niet telkens wordt geconfronteerd met snoep en snacks als je de kast openmaakt.

Verantwoord afvallen gebeurt op een manier waarbij je de tijd neemt om af te vallen en de juiste stoffen eet en drinkt.

Op gewicht blijven na het afvallen

De eerste kilo’s zullen eraf vliegen als jij al die extraatjes, snoep, snacks, suiker in koffie en thee, dikmakende nagerechten laat staan.

Daarna begint voor velen het gevecht om verder te gaan. Het eerste resultaat is snel behaald, daarna gaat het wat moeizamer en langzamer.

Je moet er tevens voor zorgen dat eerder verloren gewicht niet terugkomt. Een behoorlijke klus, die om een groot doorzettingsvermogen vraagt.

Je mag dan ook best trots zijn op elk pondje dat je kwijtraakt. Je bent de goede weg ingeslagen en wilt niet meer terug!

Een goede dosis wilskracht zul je zeker in het begin nodig hebben. En misschien is het in het begin van het afvalproces moeilijk te geloven maar het wordt steeds gemakkelijker om niet toe te geven aan alle verleidingen die op de loer liggen.

Wist je dat er naast diëten en meer bewegen nog een manier is om blijvend af te vallen, namelijk door het zelf realiseren van een leefomgeving die past bij jouw nieuwe eetgewoontes, door tips op te volgen om te leren te koken met steeds op de voorgrond een gezond gewicht, een plan opstellen voor momenten dat je het erg moeilijk hebt om het vol te houden.

Heb je eenmaal de juiste keuze gemaakt, een plan van aanpak gereed, dan kan het eigenlijk niet meer misgaan. Je blijft op een gezond gewicht!

Weeg jezelf niet te vaak, wel op steeds dezelfde weegschaal en op ongeveer hetzelfde moment van de dag.

Wie kan je helpen bij het afvallen?

De eerste en belangrijkste persoon bij het afvallen ben jijzelf. Je moet het echt zelf willen en er offers voor willen brengen.

Dat klinkt erg zwaar en voor velen is dat zeker in het begin zo, maar eenmaal gewend aan deze gezondere manier van leven, meer bewegen, bewuster eten, voel jij je zoveel energieker dan voorheen dat je dit gevoel graag wilt vasthouden.

Je wilt zo graag je vorige kledingmaat terug, je wilt niet meer hijgend de trap op hoeven lopen. Je wilt een mooiere huid, want ook daarvoor zorgt een gezonde leefstijl.

Je wilt obesitas en suikerziekte type 2 voorkomen. Je wilt goed zijn voor je hart- en bloedvaten en een goed cholesterol. Kortom je wilt er alles aan doen om gezond te blijven en goed in je vel te zitten.

Maar ja, lukt je dat zonder hulp van buitenaf? Twijfel je daaraan ga in gesprek met een diëtist(e) of vraag een intakegesprek bij de sportschool met een personal trainer.

Luister goed wat zij voor je kunnen betekenen. Wist je trouwens dat ook je directe omgeving een goede invloed kan uitoefenen tijdens het afvallen?

Vraag of ze jou niet in de verleiding willen brengen en niet willen aandringen om van alles te eten en te drinken, wat je beter kunt laten staan.

Jouw wilskracht is echter doorslaggevend dat zul je begrijpen. Ook tips in goede tijdschriften kunnen je op het juiste pad houden.

Dat hoeven heus niet allemaal recepten te zijn met weinig calorieën, ook een andere aanpak die anderen heeft geholpen kan bij jou werken, zoals het ontdekken welke manier van afvallen bij jou past, het versterken van je wilskracht en de verhalen van mensen die door het afvallen zoveel energieker zijn geworden.

Allemaal opstekers, leuk om te lezen en om er je voordeel mee te doen