10 Kilo afvallen

10 kilo afvallen klinkt vrij makkelijk, toch? Er zijn heel wat mensen die maar al te graag 10 kilo willen afvallen om zo op een gezonder gewicht te komen.

Zo makkelijk als het klinkt, is het vaak in de praktijk niet. Het afvalproces neemt meer tijd in beslag dan veel mensen zouden willen.

Iedereen wil heel snel resultaat zien. Echter bij afvallen is het belangrijk om te weten dat het beter is dat het wat langzamer gaat en langduriger is, dan snel en van korte duur.

Een veelgehoorde manier om snel af te vallen is het crashdieet. Dit is erg ongezond voor het lichaam. Als je een crash dieet hebt gevolgd en weer normaal gaat eten, dan zit die 10 kilo er zo weer aan.

Crash dieet klinkt verleidelijk

Het crash diëten houdt eigenlijk in dat je opeens heel veel minder calorieën tot je neemt om af te vallen. Vaak gebeurt dit in de vorm van afval shakes.

De shakes zorgen ervoor dat je maar 500 calorieën per dag binnenkrijgt. Als je ervan uit gaat dat je normaal zo’n 2000 calorieën binnenkrijgt, zie je dat dit echt een stuk minder is.

Het idee is natuurlijk dat je door een vermindering van calorie inname sneller afvalt. En op het begin zal dit ook zeker zo zijn. Je boekt snel resultaat en het gaat erg goed.

De shakes zorgen ervoor dat je geen hongergevoel krijgt. Hierdoor houden deze eigenlijk je lichaam voor de gek.

Het vervelende aan het crash dieet is dat je je lichaam laat wennen aan maar 500 calorieën per dag.

Als je dan weer normaal gaat eten na de dieet periode, dan krijgt je lichaam opeens weer heel veel calorieën binnen.

En dan zitten de kilo’s er zo weer aan. Bovendien moet je lichaam dan enorm wennen aan vast voedsel. Beter is het dus om op een verantwoorde manier 10 kilo af te vallen.

Wat kan je doen om 10 kilo af te vallen?

Wat voor mensen belangrijk is om te weten, als ze 10 kilo willen afvallen, is om niet te snel gedemotiveerd te raken als het resultaat wat langer uitblijft.

Er zijn een aantal dingen die men kan doen als men wil afvallen. Zo is het belangrijk om gezond te eten en te bewegen.

De combinatie van deze twee doet wonderen om af te vallen. Ook als iemand niet wil afvallen, is het alsnog belangrijk om gezond te eten en voldoende te bewegen.

Dit houdt het lichaam fit en vitaal. Bovendien draagt het ook bij aan de geestelijke gesteldheid.

Gezond eten heeft veel invloed bij afvallen

Het allerbelangrijkste als iemand 10 wilt afvallen is dat diegene gezond moet eten. Het eten dat je binnenkrijgt is de belangrijkste energiebron voor het lichaam.

Hier haalt het lichaam de voedingsstoffen uit en geeft het lichaam energie. Als er ongezond gegeten wordt, dan krijgt iemand veel calorieën binnen die niet goed bruikbaar zijn voor het lichaam.

Zo ontstaat overgewicht. Onder gezonde voeding valt vooral voeding waar eiwitten en gezonde vetten inzitten. Dit zit in bijvoorbeeld groenten en fruit, noten en vette vis.

Eiwitten en vetten goed, koolhydraten slecht

Voeding waar eiwitten en gezonde vetten inzitten zorgen ervoor dat de energie van het lichaam op pijl blijft.

Eiwitten en gezonde vetten zijn makkelijker door het lichaam te verwerken en helpen bijvoorbeeld bij de opbouw van spiermassa.

Als iemand 10 kilo wil afvallen dan is het beter om koolhydraten te vermijden. Koolhydraten zitten in granen, suiker en alcohol bijvoorbeeld.

Dit zijn suikers voor je lichaam en het lichaam zet deze overtollige stoffen om in vet. En het vet blijft dus zitten en is lastig om er weer af te krijgen.

Het vermijden van koolhydraten tijdens het afvallen heeft dus echt invloed. Er zijn veel adviezen over een koolhydraat arm dieet te vinden op het internet. Ook kan je bij een diëtist langs voor advies of een voedingsschema.

Eet minder calorieën

Daarnaast is de hoeveelheid calorieën die iemand binnenkrijgt ook van belang bij het afvallen van 10 kilo.

Als je wilt afvallen is het belangrijk om minder calorieën binnen te krijgen dan dat er verbrand wordt. Zo gaat je lichaam de reserves die het heeft opgeslagen opmaken en verlies je dus gewicht.

Voor vrouwen geldt dat je per dag 2000 calorieën binnen moet krijgen en voor mannen is dit zo’n 2500 calorieën. Ga dus na hoeveel minder calorieën je moet eten om genoeg lichaamsreserves te verbranden en af te vallen.

Beweging loont bij 10 kilo afvallen

Een andere manier om 10 kilo af te vallen is door meer te bewegen.

Beweging zorgt voor calorieverlies namelijk. Er zijn veel manieren om meer beweging in je leven toe te passen op het moment dat je wilt gaan afvallen.

Vooral in het dagelijks leven zijn er een aantal trucjes die je kan toepassen voor meer beweging. Zo kan je in het dagelijks leven vaker de fiets nemen in plaats van de auto.

Of neem de trap in plaats van de lift. Het beste is om elke dag minimaal een half uur te bewegen. Dus maak bijvoorbeeld aan het eind van je dag een lange, stevige wandeling. Dan heb je gelijk wat frisse lucht gehad.

Op naar de sportschool?

Als je toe bent aan wat meer beweging kan je er ook voor kiezen om naar de sportschool of sportvereniging te gaan.

Het fijne aan een sportvereniging is dat je gemotiveerd kan raken doordat je met andere mensen sport.

En de sportschool kan goed voor je zijn omdat je een fitness schema kan krijgen waardoor je gemotiveerd bent om elke week of maand een stapje verder te gaan.

Zo kan je doelgerichter te werk en helpt het schema je om op de juiste weg te blijven.

Als je meer gaat bewegen om af te vallen, zal dit ook bijdragen aan je geestelijke rust en motivatie. Beweging zorgt ervoor dat er ‘blije’ hormonen vrijkomen.

Deze zorgen ervoor dat je positievere gedachtes hebt. Dit kan een bijdrage leveren aan het afvalproces. Je zit lekkerder in je vel, je blijft gemotiveerd en je voelt je goed!